Nově vyhlášené příměří na Donbasu nevydrželo ani pár hodin. Obě strany se viní z jeho porušování

Donbas

Donbas Zdroj: reuters

Donbas
Donbas
Donbas
Donbas
Donbas
11
Fotogalerie

Na východoukrajinském Donbasu začalo od půlnoci platit nové příměří mezi ukrajinskými vojsky a proruskými separatisty, klid zbraní však nepřineslo. Boje začaly krátce před půlnocí a pokračovaly i během pátku, Kyjev hlásí jednoho mrtvého vojáka. Na povstalecké straně utrpěl zranění jeden civilista.

Další trvalé příměří v souvislosti se zahájením nového školního roku ohlásila mírová kontaktní skupina ve středu. Návrh při úterní telefonické konferenci podpořili i lídři takzvané normandské čtyřky, tedy Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie.

Separatisté podle ukrajinských úřadů začali ukrajinské území ostřelovat z minometů krátce před půlnocí a střelba neustala ani během následující noci. Jeden voják při ostřelování padl, další tři se zranili. Povstalci hlásí jednoho zraněného civilistů v důsledku palby ze strany ukrajinských jednotek. V Doněcku porušili ukrajinští vojáci nové příměří údajně pětkrát. Luhansk zasáhla střelba v dopoledních hodinách, napsala agentura TASS.

Boje na východě Ukrajiny trvají od roku 2014 a za tři roky si vyžádaly na 10 tisíc mrtvých. Trvalé příměří přitom strany v minulosti vyhlásily už několikrát, po nějakém čase ho však porušily.