Porošenko chce, aby na Donbasu vojensky zasáhla OSN

Donbas

Donbas Zdroj: reuters

Donbas
Donbas
Donbas
Donbas
Ukrajinský prezident Petro Porošenko během své návštěvy Mariupolu
7
Fotogalerie

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve čtvrtek v Kyjevě hovořil s americkým ministrem obrany Jamesem Mattisem o možnosti vojenské mise OSN v Donbasu a o americké vojenské podpoře.

Podle agentury Reuters to oznámil Porošenko s tím, že na východě Ukrajiny je nyní nejméně 3000 ruských vojáků. Mattis pak uvedl, že Rusko se snaží překreslit státní hranice a že USA neuznají ruskou anexi ukrajinského autonomního poloostrova Krym.

Porošenko řekl, že je spokojený s vývojem v otázce možných dodávek amerických bojových zbraní ukrajinské armádě. Moskva takovou podporu odmítá. Mattis ale kritiku Moskvy odmítl s tím, že to není provokace a že takové vyzbrojení by znamenalo posílení obranyschopnosti Ukrajiny.

Dodal, že možnost dodávek zbraní svědomitě vyhodnocuje a že o svém postoji bude informovat amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Mattis rovněž hovořil o americkém úsilí vyřešit diplomatickou cestou konflikt v ukrajinském Donbasu, jehož část je pod kontrolou proruských separatistů. V této souvislosti upozornil, že Moskva se nedrží svých mezinárodních závazků, včetně minských dohod, které určují postup mírového řešení na východě Ukrajiny.

Mattis je prvním šéfem Pentagonu, který za uplynulé desetiletí Ukrajinu navštívil, poznamenala AP. Vedle oficiálních jednání se zúčastnil i vojenské přehlídky u příležitosti oslav nezávislosti. Ukrajina se od Sovětského svazu odtrhla v srpnu 1991.