Abbás vyzval Kerryho k tlaku na Izrael kvůli napětí v Jeruzalémě

Mahmúd Abbás

Mahmúd Abbás Zdroj: ctk

Napětí kolem Chrámové hory v Jeruzalémě bylo hlavním tématem setkání amerického ministra zahraničí Johna Kerryho s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem v jordánském hlavním městě Ammánu. Abbás vyzval Kerryho, aby se zasadil o znovunastolení statu quo na Chrámové hoře, kde se nachází třetí nejvýznamnější muslimská mešita Al-Aksá.

Izrael podle palestinské strany přestal historická pravidla planá po desetiletí respektovat, řekl po schůzce hlavní palestinský vyjednávač Saíb Irikát. Chrámová hora je posvátným místem v Jeruzalémě, které je významné pro islám i judaismus. Palestinci obviňují Izrael, že chce změnit status tohoto místa, které Židé mohou navštěvovat, ale nesmí se tam modlit. Při vlně nedávných útoků zahynulo přes 50 Izraelců a Palestinců.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu při čtvrteční schůzce s Kerrym připsal tuto vlnu útoků „podněcování, za kterým stojí Hamas, Islámské hnutí v Izraeli (skupina, která má na starosti vzdělávání a náboženské obřady pro arabské obyvatele Izraele) i prezidentu Abbásovi a palestinské samosprávě.“ Abbás podle Netanjahua šíří lži o Izraeli a jeho záměrech na Chrámové hoře.

Zachování historického statusu quo

Palestinci a Jordánsko naproti tomu obviňují Izrael ze snahy změnit pravidla statu quo na Chrámové hoře z roku 1967. Abbás podle mluvčího svého úřadu, citovaného agenturou AFP, naléhal na Kerryho ohledně nutnosti „zachovat historický status quo“, který dává veškerou odpovědnost za mešitu Al-Aksá jordánskému orgánu Vakf, do jehož pravomoci spadá správa muslimských náboženských míst. Tento princip Izrael údajně porušil v roce 2000, kdy podřídil kontrolu nad Chrámovou horou izraelské policii, která od té doby řídí a kontroluje přístup nemuslimů na Chrámovou horu.

„Netanjahu si hraje se slovíčky a předstírá, že se situace (kolem mešity Al-Aksá) nezměnila,“ řekl Irikát. Kerry, který se ke schůzce s Abbásem nevyjádřil, se poté sešel i s jordánským králem Abdalláhem II., jehož země má hlavní slovo ve správě posvátných muslimských míst ve východním Jeruzalémě. Také Abdalláh se podle Irikáta chystal apelovat na Kerryho, aby přiměl Izrael obnovit pravidla na Chrámové hoře.