Agentura Moody's vylepšila Rusku rating

Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: Reuters

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zvýšila výhled úvěrového ratingu Ruska ze stabilního na pozitivní. Agentura očekává, že letošní růst ekonomiky překoná negativní dopady způsobené zpomalením průmyslu v posledním čtvrtletí loňského roku. Agentura v současnosti hodnotí Rusko známkou Ba1, což je ve spekulativním pásmu.

Moody's k tomuto kroku přiměly rostoucí důkazy o silném institucionálním rámci a ekonomické a fiskální odolnosti Ruska. Ty pak snižují zranitelnost vůči vnějším šokům, které může vyvolat geopolitické napětí nebo případné obnovení poklesu cen ropy.

Ruský ministr financí Anton Siluanov podle agentury Reuters v reakci na zlepšení výhledu uvedl, že doufá, že makroekonomická stabilita země umožní ratingovým agenturám změnit nejen výhled, ale i samotný rating.

Ruskou ekonomiku v minulých letech negativně zasáhly nízké ceny energií a západní sankce. K mírnému růstu se vrátila až v loňském roce. Podle předběžných odhadů růst činil 1,4 až 1,8 procenta.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Pokud je rating ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů dané země investovat velcí institucionální investoři, například penzijní fondy.

Českem místo ratingů hýbou prezidentské volby. Průběh druhého kola sledujte v online přenosu >>>