Agentura Stratfor: Šéf ruské rozvědky nezemřel u Moskvy, ale v Libanonu

Moskva, ilustrační foto

Moskva, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Bývalý šéf mocné ruské vojenské rozvědky GRU Igor Sergun zemřel v Libanonu, nikoli v rekreačním středisku u Moskvy, jak tvrdí ruská vláda. Uvedla to v analýze americká konzultační zpravodajská agentura Stratfor s odvoláním na nejmenované zdroje. Sergun, který podle Moskvy podlehl srdečnímu záchvatu, zemřel podle americké agentury 1. ledna, tedy o tři dny dříve, než uvádějí ruské oficiální prameny.

„Je-li tato zpráva pravdivá, vzniká otázka, co Sergun dělal v zemi, která je křižovatkou světových zpravodajských služeb, a proč Kreml jeho smrt v cizině tají,“ napsal Stratfor. Jeho informaci dnes popřel kremelský mluvčí. „Tak to není, tak to vůbec není,“ řekl ruskému zpravodajskému serveru LifeNews mluvčí Dmitrij Peskov.

Devětapadesátiletý velitel vojenských rozvědčíků podle oficiální lékařské zprávy náhle zemřel na srdeční nedostatečnost. Jednou z příčin jeho smrti byla prý únava, přepracování a nedostatek spánku.

Igora SergunIgora Sergun | ctkBývalý šéf GRU Igor Sergun

Nástupce Serguna na postu šéfa GRU dosud nebyl oficiálně jmenován. Analytici Stratforu s odkazem na mínění ruských expertů nevylučují, že vedení armádní rozvědky by se mohl ujmout civilista s pevnými vazbami na prezidenta Vladimíra Putina. To by naznačovalo, že Putin chce upevnit svou kontrolu nad vojenskou rozvědkou pro případ, že by ostatní složky ruského špionážního aparátu, zejména kontrarozvědka FSB, začaly odpírat poslušnost.

Pozici FSB v dlouhodobém mocenském zápase s GRU podle Stratforu oslabila ukrajinská krize. Kontrarozvědka totiž Kreml včas nevarovala před možným zhroucením proruského ukrajinského vedení, které předloni padlo po mohutných demonstracích proevropské opozice.