Ahmadínežád: USA zneužily útoků z roku 2001 k intervenci

Mahmúd Ahmadínežád

Mahmúd Ahmadínežád Zdroj: ctk

USA zneužily teroristického útoku ze září 2001 k vyslání své armády do asijských zemích. Na dnešní teheránské konferenci o boji proti terorismu to řekl íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.Na setkání jsou zastoupeny hlavy Afghánistánu, Pákistán, Iráku, Tádžikistánu a Súdánu. Írán, Afghánistán a Pákistán se dohodly na spolupráci v boji proti terorismu.

V závěrečném prohlášení, z nějž citovala íránská agentura IRNA, se zavazují také k „odmítnutí extremismu a zahraničních intervencí, jež jsou v rozporu s duchem islámu a mírem v oblasti“.Podle Ahmadínežáda bylo útoků z roku 2001 zneužito podobně jako holokaustu, který je prý využíván jako záminka k obraně Izraele. Íránský prezident už v minulosti vraždění Židů za 2. světové války označil za mýtus a lež.

Stejně jako holokaust byly prý i teroristické útoky na USA „zneužity ke zmírnění tlaku na sionistický režim (Izrael), k posílení bezpečnostních opatření v (asijské) oblasti, k manipulaci s veřejným míněním v USA a k naplnění kapes kapitalistických válečných štváčů“.

„Kdyby byly černé skříňky 11. září a holokaustu otevřeny, dověděli bychom se mnoho věcí, ale americká vláda to bohužel nedopustí, ačkoli o to žádá celý svět,“ sdělil Ahmadínežád.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí se domnívá, že se „v Afghánistánu a v okolí terorismus rozmáhá víc než kdykoli dřív, bez ohledu na výsledky dosažené ve školství a při budování infrastruktury“. „Mír i stabilita našich zemí je ohrožena stejně jako jejich celistvost a existence,“ tvrdil Karzáí v době, kdy USA ohlásily stažení 33.000 vojáků z této asijské země.

Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí žádal všechny účastnické země, aby pomohly „srazit terorismus na kolena dřív, než se terorismu podaří srazit na kolena celý svět“. „Teroristé, to jsou malé skupinky ohrožující lidské a náboženské hodnoty a nerespektující žádné náboženství,“ řekl.