Akcie letos nečekaně vynášejí

akcie, burzy

akcie, burzy Zdroj: ctk

V polovině roku se investoři radují z těžce vybojovaných a někde až překvapivých zisků. Navzdory dluhové krizi eurozóny, pomalému růstu ve Spojených státech a zpomalujícím ekonomikám Číny, Brazílie a Indie pro ně nebylo letošní první pololetí neúspěšné.

Nejlépe dopadli investoři orientovaní na Spojené státy, popřípadě Německo. Vydařily se investice do akcií stabilních zemí. Americký akciový index S&P 500 v prvních šesti měsících roku posílil o 8,3 procenta a technologický Nasdaq dokonce o 12,7 procenta. Za růstem teologického indexu stojí i nadále posilování akcií společnosti Apple, které posílily o 44 procent.

Německé akcie, měřeno frankfurtským indexem DAX, v prvním letošním pololetí posílily o 8,8 procenta. Rostly i kurzy japonských akcií, a to o 6,5 procenta. Naopak se nedařilo českým akciím. Index pražské burzy PX odepsal 1,12 procenta, přičemž nejvíce se dařilo akciím rakouské Erste Group, které posílily více než o deset procent. Ještě hůře dopadly akcie krizí sužovaných ekonomik. Španělské akcie v poločase roku 2012 ztrácejí dvanáct procent.

Profitovali také investoři do takzvaných bezpečných vládních dluhopisů. Vklad do desetiletých vládních dluhopisů vynesl včetně vyplacených úroků za půl roku lehce přes pět procent. Výnosy, které se pohybují opačně proti ceně, naopak spadly na rekordní minima okolo 1,5 procenta. To šokovalo řadu expertů, kteří před půl rokem doporučovali vyhnout se americkým vládním obligacím. Podobná byla situace i u německých vládních dluhopisů.

Investoři do zlata dosáhli svého, když vydělali 2,4 procenta, což jim pokryje inflaci a ještě něco zbude. Naopak cenová korekce neminula stříbro, které oslabilo o 1,1 procenta. Analytici však oba vzácné kovy hodnotí jako zklamání první poloviny letošního roku.

První pololetí a především pak druhé čtvrtletí bylo ve znamení poklesu cen energií z důvodu zpomalující globální ekonomiky a rostoucí nabídky. Prudce klesly ceny ropy a zemního plynu. Americká ropa WTI oslabila o 14 procent, podobně se chovala i severomořská , což zapříčinilo celosvětový pokles cen benzinu před příchodem letní sezony. Zemní plyn ztratil 5,5 procenta v reakci na nová naleziště. Na pokles cen komodit reagovaly oslabením také akcie energetických společností.

Výkonnost investic v prvním pololetí 2012Výkonnost investic v prvním pololetí 2012 | reuters