Aktivisté vyzvali vládu USA, aby za mučení stíhala odpovědné činitele

Barack Obama v OSN

Barack Obama v OSN Zdroj: Reuters

Organizace hájící lidská práva Human Rights Watch (HRW) vyzvala vládu Spojených států, aby stíhala vysoké americké představitele odpovědné za kontroverzní program mučení po teroristických útocích z 11. září 2001.

HRW ve své aktuálně vydané 153stránkové zprávě uvádí, že je potřeba nezávisle a nestranně prošetřit mučící praktiky americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Pokud by se k tomu Washington neodhodlal, porušil by tím podle mínění autorů dokumentu své závazky vyplývající z mezinárodního práva.

„Bez kriminálního vyšetřování, které by vyloučilo mučení jako politický nástroj, zůstane odkaz (prezidenta Baracka) Obamy navždy otrávený,“ uvedl šéf HRW Kenneth Roth.

Nové podrobnosti praktik CIA se dostaly na veřejnost loni, kdy senátní výbor pro dohled nad tajnými službami zveřejnil příslušnou zprávu. Uvedl v ní, že brutální metody nepřinesly žádné dodatečné zpravodajské informace. Takový závěr ale představitelé americké tajné služby zpochybnili.

Program vyslýchání radikálů či podezřelých z terorismu povolil prezident George Bush mladší po útocích na USA. Do roku 2006 ale nebyl informován o podrobnostech používaných metod. Část výslechových postupů Bush později zakázal, zbytek praktik zastavil až Obama.