AliExpress otevřel první kamennou prodejnu v Evropě

AliExpress

AliExpress Zdroj: shutterstock

Čínský internetový obchod AliExpress otevřel první kamennou prodejnu v Evropě. Před jejím otevřením se v obchodním centru v městečku Arroyomolinos nedaleko Madridu shromáždily asi tři tisíce lidí, informoval deník La Vanguradia. Někteří tam čekali už od pátku. Firma totiž slíbila prvním pěti stům návštěvníků dárky. Jeden z největších čínských e-shopů AliExpress patří i k oblíbeným portálům pro nákup mezi Čechy.

„Španělsko je pro skupinu Alibaba klíčovou zemí, je to pro nás brána do Evropy,“ řekl španělskému rozhlasu Cadena SER šéf AliExpressu pro Španělsko a Portugalsko Rubén Bautista. Na dotaz, zda se firma chystá otevřít další obchody v Evropě, odpověděl neurčitě. „Půjde-li vše dobře, nevylučujeme otevření dalších prodejen v Evropě,“ uvedl.

Avizované otevření prodejny v obchodním centru Xanadú v městečku Arroyomolinos přilákalo stovky lodí, podle deníku La Vanguardia jich byly asi tři tisíce. Čtyřiatřicetiletý David Cardero byl u obchodního centra už od pátečního rána, aby byl v neděli v poledne první na řadě. Pro ostatní vytvořil pořadník, kam se lidé zapisovali, aby mohli v klidu odejít na toaletu nebo se občerstvit.

Když v neděli v poledne místní starostka Ana Millánová slavnostně přestřihla pásku, lidé začali radostně tleskat. Cardero byl ale trochu zklamaný, i když dostal nejnovější model telefonu čínské firmy Xiaomi Mi A3. „Chtěl jsem skútr, ale nedali mi vybrat,“ uvedl Cardero. Další čtyři v pořadí dostali také chytré telefony, následující pak skútr či dron.

Ve spacácích nocovali před obchodním centrem i dvanáctiletý Diego, jeho desetiletý bratr a jejich matka. „Dostal jsem mobil Xiaomi, ale prodám ho, chtěl jsem skateboard,“ řekl Diego deníku ABC.