Američané a Rusové se blíží k dohodě o pravidlech v Sýrii

Americká stíhačka F15 tankuje během operace v Sýrii

Americká stíhačka F15 tankuje během operace v Sýrii Zdroj: Ministerstvo obrany USA

Ruští představitelé se shodli se zástupci Spojených států na všech technických otázkách potřebných pro uzavření dohody o bezpečnostních pravidlech v syrském vzdušném prostoru. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany. Memorandum o porozumění, které by mělo vést k předcházení incidentů mezi letouny, by mělo být podepsáno v blízké budoucnosti, sdělilo ministerstvo.

„Veškeré technické záležitosti byly odsouhlaseny, text dokumentu nyní procházejí ruští a američtí právníci,“ uvedl zástupce šéfa generálního štábu ruské armády Andrej Kartapolov. Moskva podle něj stále chce, pokud jde o Sýrii, mnohem širší spolupráci jak se Spojenými státy, tak i s dalšími zeměmi.

Rusko začalo s bombardováním cílů v Sýrii na konci září, Spojené státy stojí v čele koalice, která podniká letecké údery na islamistické cíle v Sýrii a Iráku již od loňského srpna. Zapojení Moskvy do operací v syrském vzdušném prostoru vyvolalo obavy ohledně incidentů mezi americkými a ruskými letouny, uvedla agentura Reuters. Pentagon informoval o nedávném případu, kdy se ruská stíhačka pohybovala jen několik kilometrů od amerických bezpilotních letadel a stíhaček.

Američtí a ruští armádní představitelé spolu jednali i ve středu. Pentagon tehdy ve svém prohlášení uvedl, že během videokonference bylo „dosaženo pokroku v diskuzích s cílem zajistit bezpečné letecké operace nad Sýrií“.