Američané dodají osm stíhaček F-16 do Pákistánu. Indie je znepokojena

Americká stíhačka F-16

Americká stíhačka F-16 Zdroj: CC BY-SA 2.0: John Murphy; Flickr

Spojené státy schválily prodej osmi stíhaček F-16 do Pákistánu. Spolu s výcvikem pilotů, radarem a dalším vybavením má zakázka celkem hodnotu 699 milionů dolarů (16,8 miliardy korun). Stroje společnosti Lockheed Martin by zemi měly pomoci v boji proti terorismu. Sousední Indie, která je dlouholetým rivalem Pákistánu, již dala najevo své znepokojení, informovala agentura AFP.

„Tento prodej přispívá k naplňování cílů americké zahraniční politiky i národní bezpečnosti. Pomáhá totiž zvyšovat bezpečnost našeho strategického partnera v jižní Asii,“ uvedla ve svém prohlášení americká agentura pro spolupráci v oblasti obrany, která má podobné prodeje do ciziny na starosti. „Navrhovaný prodej vylepšuje schopnost Pákistánu čelit současným i budoucím bezpečnostním hrozbám,“ dodala.

Jak agentura doplnila, letouny F-16 by měly umožnit pákistánské armádě provádět své operace za jakéhokoli počasí, i v noci a posílit tak možnosti země, jak „provádět protiteroristické akce“.

Indie již nicméně dala najevo, že se jí podobný obchod nelíbí. „Rozhodnutí Obamovy administrativy o prodeji letounů F-16 do Pákistánu nás zklamalo,“ uvedl mluvčí indické diplomacie. „Nesouhlasíme s jejich odůvodněním, že podobné zbraně pomohou bojovat s terorismem,“ dodal. Ministerstvo zahraničí má proto v plánu předvolat si amerického velvyslance v Indii a „dát mu najevo své pohoršení“.