Američané kritizují znepokojivé „přípravné kroky“ Rusů v Sýrii

Sýrie, nálety, An Nusra

Sýrie, nálety, An Nusra Zdroj: ctk

Vláda Spojených států je „hluboce znepokojena“ zvýšenou vojenskou aktivitou Ruska v Sýrii, oznámil americký ministr zahraničí John Kerry svému ruskému protějšku Sergeji Lavrovovi. Armádní špičky USA jsou po událostech z posledních dnů přesvědčeny, že se Rusko chystá vojensky podpořit syrského prezidenta Bašára Asada proti rebelům.

Američané mluví o „znepokojivých přípravných krocích“ ruské armády, konkrétně o převozu mobilních ubikací pro stovky lidí na syrskou leteckou základnu. To podle amerických analytiků signalizuje chystané nasazení těžké vojenské techniky v Sýrii.

Podle důvěrného zdroje armády Spojených států jsou budoucí ruské kroky pro Američany velkou neznámou, ministr Kerry nicméně Lavrovovi telefonoval, aby jej ujistil o stanovisku své země. „Ministr dal jasně najevo, že pokud tyto zprávy odpovídají skutečnosti, mohou ruské kroky vést k dalšímu vyhrocení situace a k dalším úmrtím nevinných, stejně jako ke zvýšení počtu uprchlíků a nebezpečí střetu s protiislamistickými skupinami, jež v Sýrii operují,“ zní stanovisko vlády USA.

Mezi nedávné ruské aktivity v Sýrii patří podle Američanů zvýšené množství přeletů či přesun techniky do přístavního města Latakia, včetně mobilní naváděcí věže pro letadla. Lakatia je jednou z posledních bašt Bašára Asada, kterému bylo Rusko vždy nakloněno. Spojené státy by naopak uvítaly změnu syrského režimu.