Americká cla české firmy připraví o 4,2 miliardy korun ročně. EK by měla jednat, myslí si Hüner

Tomáš Hüner

Tomáš Hüner Zdroj: E15 Anna Vackova

Ochranářská opatření USA by postihla vývoz českých firem za zhruba 200 milionů dolarů (asi 4,2 miliardy korun) ročně. Uvedlo to dnes ministerstvo průmyslu a obchodu v tiskové zprávě. USA chtějí podle prezidenta Donalda Trumpa uvalit 25procentní clo na dovoz oceli a desetiprocentní na import hliníku.

Podle ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera země EU nyní diskutují, jak ochránit evropský trh, včetně českých producentů. Od vyjednávání dohody o volném obchodu se tak evropsko-americké hospodářské vztahy dostaly do opačné pozice vytváření nových překážek. Evropské země budou nuceny na kroky USA reagovat.

"Česká republika jednoznačně podporuje Evropskou komisi v tom, že je třeba vystoupit na obranu systému pravidel světového obchodu a odmítnout jednostranná ochranářská opatření. EU přitom může na americká cla reagovat a o vhodných protiopatřeních narovnávajících situaci se už diskutuje. Jedna z dohod Světové obchodní organizace státům dovoluje za určitých podmínek kompenzovat jednostranně přijatá ochranářská opatření," dodal Hüner.

Světové trhy jsou v současnosti poznamenány nadbytečnými výrobními kapacitami oceli. Mohou za to i státní dotace v některých zemích, které jsou v rozporu s obecně platnými obchodními pravidly. Křiví tak ceny suroviny i výrobků. S tímto problémem se potýkají také čeští výrobci. Současné nesystémové kroky americké administrativy ale podle ministra nejsou správným řešením, protože nepostihují původce problému a nepovedou ke zlepšení situace pro nikoho, ani pro Spojené státy.

Postižená produkce z ČR nepředstavuje vysoké procento vývozu ocelářského sektoru, pro některé konkrétní výrobky je ale americký trh významný. Příkladem jsou pažnice pro těžební sektor, který zažívá v USA boom díky břidlicovému plynu. Do USA se vozí až 70 procent české produkce. Také pro bezešvé a duté trubky tvoří USA více než 40 procent odbytu. Problémem bude podle Hünera ale spíše odklon obchodu. Pokud se pro dovozy uzavře americký trh, volné zboží může ještě více pokřivit již tak přesycený trh s ocelí.

"Česká republika v každém případě bude trvat na tom, aby byla přijata jen taková opatření, která zabrání dalšímu narušení unijního trhu, ale současně nebudou na úkor zájmů průmyslu," dodal ministr.

U diskutovaných cel na dovozy některých výrobků z USA se podle ministerstva průmyslu není třeba obávat dopadů na ČR. Evropská komise zveřejní seznam možných výrobků pro vyrovnávací opatření. Případná cla budou volena tak, aby neohrozila zpracovatele ani spotřebitele, a budou konzultována se všemi, koho by se mohla dotknout, uvedlo ministerstvo.