Americká ekonomika roste jen mírně, zpomalil ji hurikán Sandy

Kvůli Sandy se z břehů vylila i East River

Kvůli Sandy se z břehů vylila i East River Zdroj: profimedia.cz

Americká ekonomika v posledních šesti týdnech roste jen „měřitelným“ tempem. Za zpomalení oproti třetímu čtvrtletí může především hurikán Sandy a obavy podniků z „fiskálního útesu“.

„Výdaje spotřebitelů se ve většině distriktů zvětšovaly jen pozvolna,“ uvádí zpráva takzvané Béžové knihy americké centrální banky Fed. Ta si Spojené státy pro potřeby svých analýz dělí do 12 oblastí.

Domácnosti šetřily především v těch státech, které byly zasaženy hurikánem Sandy. „Výsledky z New Yorku ukazují, že hurikán Sandy měl negativní dopad jak na zaměstnance, tak na zákazníky,“ uvádí Béžová kniha.

Ostatní distrikty ale s ohledem na blížící se Vánoce očekávají nárůst tržeb. Naznačil to i tradiční výprodej po Díkůvzdání, během nějž průměrný zákazník utratil o 13 procent více než loni. Někteří analytici ovšem upozorňují, že úspěch takzvaného Černého pátku ještě neznamená, že Američané budou hodně utrácet i v dalších předvánočních týdnech.

Jen mírně přibývají také nová pracovní místa. Podle Fedu za tím stojí obavy firem z balíku nových daňových zákonů, které začnou platit v lednu. Změny zahrnují zrušení některých daňových úlev a zavedení nových daní souvisejících se zákonodárstvím prezidenta Baracka Obamy týkajícím zdravotní péče. Podnikatelé mají z novinek takové obavy, že už si vysloužily nelichotivou přezdívku fiskální útes.

Vzhledem k situaci na trhu, kdy říjnová nezaměstnanost vzrostla na 7,9 procenta, Fed nezaznamenal žádné tlaky na růst mezd. Jen málo signálů také naznačuje růst cenové hladiny. To Fedu vyhovuje, protože nedávno zahájil třetí kolo kvantitativního uvolňování, které má podpořit trh práci i celkovou ekonomickou aktivitu. USA by tak ještě několik let mely mít základní úrokovou sazbu blízko nuly.

Fed v září zahájil nový program nákupu aktiv, jehož prvním počinem je výkup hypotéčních cenných papírů, do něj každý měsíc vloží 40 miliard dolarů. Banka uvedla, že bude peníze do ekonomiky vypouštět tak dlouho, dokud nedojde k významnému zlepšení ve výhledu pracovního trhu.