Americká pojišťovna Liberty Mutual koupí od Číňanů Ironshore za 75 miliard korun

Americká pojišťovna Liberty Mutual

Americká pojišťovna Liberty Mutual Zdroj: Liberty Mutual

Americký pojišťovací holding Liberty Mutual koupí za zhruba tři miliardy dolarů (75,3 miliardy Kč) americkou pojišťovnu Ironshore. Tu před lety převzala čínská skupina Fosun International a kontrakt pak začal podrobně zkoumat americký Výbor pro zahraniční investice ve Spojených státech (CFIUS).

Dohoda znamená, že výbor již nebude muset akvizici zkoumat. Kvůli postoji výboru totiž společnost Ironshore nemohla například uspořádat primární nabídku skcií (IPO).

Ironshore se specializuje na pojištění majetku a škod. Liberty Mutual neplánuje žádné změny v manažerském týmu Ironshore, která se stane součástí větší organizace Liberty Mutual, diverzifikované pojišťovny s aktivitami ve 29 zemích.

Dohoda o převzetí by měla být dokončena v první polovině příštího roku, až ji schválí antimonopolní úřady.

Fosun je největší soukromý konglomerát v Číně a patří mezi nejaktivnější čínské firmy v oblasti akvizic. Koupil třeba francouzského provozovatele prázdninových rezortů Club Méditerranée a investoval do cestovní kanceláře Thomas Cook. Mezi hlavní aktivity Fosunu patří pojišťovnictví, ocelářství, reality, farmacie a těžba.