Americké banky se připravují na rozpad eurozóny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Velké americké banky na Wall Street se snaží vyjednat si u svých protistran takovou změnu smluv, která je bude lépe chránit pro případ, že se rozpadne eurozóna. Podobné změny doporučují i některým klientům. Píše o tom britský ekonomický list Financial Times (FT). Podle amerického listu The Wall Street Journal (WSJ) lze podobné přípravy pozorovat i v některých firmách v Evropě.

Používáním zajišťovacích kontraktů, jako jsem CDS, takzvané swapy úvěrového selhání, snížily zámořské banky svou čistou expozici vůči problémovým zemím eura, ale nyní pracují ještě usilovněji v zákulisí, aby si zajistily, že v případě odchodu některé země z eurozóny nebudou dostávat platby v devalvované drachmě či pesetě.

Eurozóna je nadále největším strašákem manažerů velkých amerických bank. Zhoršující se situace v eurozóně v loňském létě vedla ke značnému kolísání cen akcií amerických bank a vedla americkou komisi pro cenné papíry k požadavku detailnějšího hlášení aktiv v Řecku, Irsku, Portugalsku, Španělsku a Itálii.

Pět největších amerických bank za poslední rok mírně snížilo svou expozici vůči pěti zemím eura. Žádná z nich však razantně nevyprodala svá aktiva. Nejnižší expozici, 5,4 miliardy dolarů, drží vůči zemím takzvané skupiny PIIGS Morgan stanley. Na druhé straně velké americké pětky stojí JPMorgan Chase s více než dvaceti miliardami.

Poslední události v eurozóně však vedly americké bankéře k agresivnějšímu přístupu. Deník Financial Times jednoho citoval: „Oslovuje naše protistrany pro derivátové kontrakty a říkáme jim, že máme tyto kontrakty v eurech a chceme, aby to v eurech zůstalo i když třeba Španělsko eurozónu opustí.“ Snaží se tak kontrakty přesunout do Londýna, pod britské právo. „Pokud nesouhlasí, tak s nimi kontrakt po splatnosti neobnovíme,“ dodal bankéř.

Možností rozpadu eurozóny se zabýváme, přiznal majitel Iberie

Obavy z vývoje v eurozóně ale nemají pouze banky v zámoří. WSJ napsal, že , což je majitel španělských aerolinií Iberia a britské letecké společnosti British Airways. International Consolidated se chystá na eventualitu, že by z eurozóny vystoupilo Španělsko.

„Chystáme se na řadu nejrůznějších eventualit,“ řekl šéf British Airways Willie Walsh. Věří sice, že euro nynější krizi přežije a Španělsko z eurozóny nevystoupí, International Consolidated je ale i tak jednou z mála významných západoevropských firem, které otevřeně přiznaly, že se možností rozpadu eurozóny zabývají.