Americké letectvo válčí o lidi k obsluze dronů. Nabízí odměny i volno

Bezpilotní letadlo ScanEagle

Bezpilotní letadlo ScanEagle Zdroj: marines.mil/Wikimedia Commons

Americké vojenské letectvo USAF ohlásilo sérii opatření, která mají zaplnit výrazný nedostatek lidí v obsluze bezpilotních letounů. Ty se v současnosti intenzivně využívají i při americké letecké kampani v Iráku a Sýrii. Plán podle státní tajemnice pro vojenské letectvo Deborah Lee Jamesové počítá se zvýšením motivačních odměn, častějšími částečnými úvazky, povoláváním záloh do aktivní služby a náborem dobrovolníků.

Lidé obsluhující bezpilotní stroje podle ní pracují šest dnů v týdnu po 13 či 14 hodin denně. Ročně v průměru dosáhnou 900 až 1100 „letových“ hodin, oproti 200 až 300 hodinám, které ve vzduchu ročně stráví piloti bojových letadel.

„Je to složka letectva, která je vystavena značnému stresu kvůli neúprosnému tempu operací,“ prohlásila Jamesová. Navíc mnoho z vycvičených specialistů se blíží konci své služby a hrozí, že od letectva odejdou. Jamesová proto míní zvýšit odměny za to, že ve službě zůstanou - a to i na úroveň pilotů.

Velitel štábu letectva, generál Mark Welsh připustil, že letectvo původně počítalo ve svém rozpočtu na letošní rok se snížením počtu bojových operací bezpilotních letounů. Ale spuštění kampaně proti Islámskému státu v Iráku a Sýrii způsobilo, že trend je právě opačný a počet bojových misí roste.

Lidé chybí od roku 2008

Letectvo je podle generála schopno ročně vycvičit jen 180 mužů či žen k obsluze bezpilotních strojů, ačkoliv by jich potřebovalo tři stovky. Každoročně tuto službu opouští okolo 240 vycvičených specialistů. Nedostatek lidí sahá přinejmenším do roku 2008. USAF v současnosti disponuje 368 bezpilotními letouny, k jejichž obsluze má 988 specialistů.

Interní zpráva letectva, z níž minulý týden citoval server Daily Beast, varovala velení ozbrojených sil, že situace dosáhla meze únosnosti vzhledem k nedostatku personálu a že letectvo by nemuselo být schopno zvládnout bojové úkoly vyžadované Pentagonem v letošním roce.