Americké stíhačky opět útočily v Iráku. Islamisté pozabíjeli 80 jezídů

U.S. F/A-18 před útokem v Iráku

U.S. F/A-18 před útokem v Iráku Zdroj: CTK

Spojené státy společně s iráckou armádou podnikly další letecký útok proti islamistům na severu Iráku. Nálety se zaměřily na pozice povstalců poblíž největší irácké přehrady u města Mosul, kterou ozbrojenci z organizace Islámský stát (IS) ovládli začátkem srpna.

Bagdád chce strategicky důležitou přehradu získat zpět pod svou kontrolu, do pozemní operace by se proto měly zapojit i kurdské jednotky. Nálety se uskutečnily jen krátce poté, co islámští radikálové v pátek zmasakrovali na severu Iráku nejméně 80 mužů z náboženské menšiny jezídů.

Přehrada leží na řece Tigris asi 50 kilometrů severně od Mosulu a pro islamisty představuje cennou kořist. Nádrž totiž zásobuje rozsáhlé území vodou, navíc tam funguje výkonná hydroelektrárna. Panují obavy, že islamisté mohou odstřihnout statisíce lidí od dodávek vody a elektřiny a také vytopit řadu měst v okolí.

Hodinový masakr

Extremisté z IS dobývají na severu Iráku stále nová území. V pátek sunnitští bojovníci ve vesnici nedaleko hory Sindžár pozabíjeli přinejmenším 80 mužů z náboženské menšiny jezídů, masakr trval asi hodinu. Muži prý dostali na výběr, buď konvertují k islámu, nebo budou zabiti. Spáchaná zvěrstva šokovala mezinárodní veřejnost, uvedl server BBC. Ozbrojenci z přepadené vesnice navíc unesli asi stovku tamních žen a dětí.

„Říkal, že Islámský stát se pět dnů snažil vesničany přesvědčit, aby konvertovali k islámu (…) Potom řekl, že shromáždili (tamní) muže a postříleli je,“ citoval server BBC slova muže z nedaleké vesnice, se kterým po masakru mluvil jeden z příslušníků IS.

Rada bezpečnosti OSN v New Yorku uvalila na členy IS sankce. Americká armáda v souvislosti s novým krveprolitím uvedla, že v pátek její dva bezpilotní letouny poblíž Sindžáru zničily dva vozy, které patřily IS, poté, co dostali od kurdských sil zprávu, že islámští ozbrojenci zaútočili na tamější civilisty.

Iráčtí jezídové poblíž turecké hraniceIráčtí jezídové poblíž turecké hranice | CTK/APČlenové náboženské menšiny jezídů poblíž turecké hranice (foto: ČTK/AP)

V Iráku se nyní vkládají naděje do nové vlády, kterou sestavuje designovaný premiér Hajdar Abádí. Ten se bude pokoušet sjednotit zemi, kterou sužují narůstající rozpory mezi sunnity, šíity a Kurdy.

Na krátkou plánovanou návštěvu dnes do Iráku přicestoval německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. V Bagdádu se má sejít s Abádím. Pak má odjet do metropole iráckého Kurdistánu Irbílu. Cílem jeho návštěvy je zjistit, jak zde Německo může nejlépe pomoci proti ozbrojencům z organizace IS a jak nejlépe zajistit pomoc desítkám tisíc uprchlíků.

Krátce před Steinmeierovou návštěvou dorazila do Iráku první německá humanitární pomoc. Pět vojenských letounů naplněných 36 tunami humanitárního nákladu dodalo zejména vodu, přikrývky, ale i léky a jídlo pro irácké uprchlíky, kteří museli kvůli bojům s islamisty opustit své domovy.