Americký Fed zvýšil úrokovou sazbu. Šéf Starbucksu odchází na odpočinek

Americký řetězec kaváren Starbucks mění výkonného ředitele. Kevin Johnson odchází do penze. Nahradí jej Howard Schultz. Akcie podniku v reakci na tuto zprávu mohutně posílily o 5,16 procenta.

Americký řetězec kaváren Starbucks mění výkonného ředitele. Kevin Johnson odchází do penze. Nahradí jej Howard Schultz. Akcie podniku v reakci na tuto zprávu mohutně posílily o 5,16 procenta. Zdroj: e15.cz

Howard Schultz vedl Starbucks v letech 1986 až 2000, kdy vyrostl do dnešní podoby obří nadnárodní korporace, a pak znovu mezi roky 2008 a 2017. Teď se vrací do role šéfa potřetí.
Americká centrální banka Fed ve středu podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu.
Společnost Meta Platforms Marka Zuckerberga (na snímku) si vysloužila další pokutu - tentokrát za nedostatečnou ochranu dat uživatelů v Irsku.
Válka na Ukrajině pokračuje už tři týdny.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Růst sazeb ve Spojených státech

Měnový výbor americké centrální banky ve středu podle očekávání trhů zvýšil základní úrokovou sazbu v USA o 0,25 procentního bodu do pásma 0,25 až 0,5 procenta. Fed k tomuto kroku přistoupil poprvé od roku 2018. Zároveň snížil výhled pro letošní růst americké ekonomiky ze čtyř procent na 2,8 procenta. „Vyznění zasedání je jednoznačně jestřábí,“ hodnotí reakci Fedu ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. „Válku na Ukrajině vnímá banka zejména jako riziko z pohledu cenové stability – proto nelze vyloučit ještě agresivnější utahování měnové politiky během dalších šesti letošních zasedání,“ dodává Pfeiler. Šéf Fedu Jerome Powell zatím neoznámil plán redukce své bilance. Učiní tak až v květnu. 

Irský regulátor potrestal majitele Facebooku

Provozovatel sociálních sítí Facebook, Instagram a WhatsApp – americká společnost Meta Platforms – si vysloužila další pokutu od evropských úřadů. Tentokrát ji potrestal regulátor v Irsku za nedostatečnou ochranu uživatelských dat. Meta Platforms nyní musí v Irsku zaplatit sedmnáct milionů eur, zhruba 420 milionů korun, informuje server Euronews. Irské úřady si už loni v září ze stejného důvodu došláply na aplikaci WhatsApp. Tehdy byla korporace nucena uhradit pokutu ve výši 225 milionů eur.   

Z trhů a burz 

Burzy s cennými papíry v Evropě i USA rostly

Americké akcie ve středu zdražily. Dařilo se zejména technologickým gigantům. Index S&P 500 se zvýšil o 2,24 procenta. Dow Jones přidal 1,55 procenta a Nasdaq Composite zpevnil o 3,77 procenta. Stejně reagovaly také trhy v západní Evropě. Panevropský index STOXX Europe 600 posílil o 3,06 procenta. Německý DAX si připsal 3,76 procenta. Ve výrazném zisku zakončil obchodování také britský FTSE 100 (+1,62 procenta), francouzský CAC 40 (+3,68 procenta) či nizozemský AEX (+4,01 procenta).  

Starbucks mění šéfa, jeho akcie prudce zdražily 

Výkonný ředitel největšího řetězce kaváren na světě Kevin Johnson odchází do penze. Funkci opustí 4. dubna. Jeho roli dočasně převezme bývalý šéf podniku Howard Schultz. Akcie Starbucksu posílily po zveřejnění této zprávy o 5,16 procenta na 87,41 dolaru, což je jejich největší denní zisk od listopadu 2020. V letošním roce jsou přitom ve ztrátě přes dvacet procent. Johnson stál v čele společnosti, která celosvětově zaměstnává skoro 400 tisíc lidí, od roku 2017 a provedl ji tedy celou koronavirovou krizí. Osmašedesátiletý Schultz řídil Starbucks v době, kdy vyrostl do dnešní podoby obří nadnárodní korporace. Teď však jeho firmu čeká řada výzev, od boje se zdražujícími surovinami až po sílící odborová hnutí v USA.     

Tweet dne

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) odsuzuje včerejší ruský nálet, který zasáhl divadlo v centru ukrajinského Mariupolu, kde se zřejmě ukrývaly stovky lidí. Moskva bombardování objektu popírá. Válka na Ukrajině pokračuje už tři týdny, aktuální vývoj můžete sledovat zde.  

Stane se dnes

  • Koná se schůzka ministrů životního prostředí Evropské unie. Řešit budou zejména plnění klimatických závazků evropského bloku.
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron oficiálně představí svou kampaň za znovuzvolení. Prezidentské volby ve Francii začínají 10. dubna. 
  • Zatímco evropské státy v těchto dnech postupně uvolňují opatření proti šíření nemoci covid-19, Hongkong ode dneška uzavírá pláže, aby šíření infekce zpomalil.   
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji inflace v zemích Evropské unie za únor. 
  • Vedení britské centrální banky bude na svém zasedání jednat o měnové politice.