Americký fotbal se usazuje v Londýně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Paul Cutler, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

To nejlepší z amerického fotbalu, tedy zápasy National Football League (NFL), se představí evropským fanouškům ve větší míře. Od příštího roku se podle zámořských i britských médií rozšíří počet utkání hraných v Evropě, konkrétně v Londýně. NFL je stroj na peníze. Ročně generuje stovky milionů dolarů.

Finálový zápas o Super Bowl sleduje jen ve Spojených státech více než sto milionů diváků. Půlminutový reklamní spot během zápasu se prodává za více než tři miliony dolarů. Od roku 2007 ji pravidelně mohou živě sledovat i evropští diváci v Londýně. Každý rok se koná na fotbalovém stadionu Wembley minimálně jeden zápas. Příští rok by jich mohlo být až pět. A později ještě více.

Plány šéfů NFL jsou neskromné. Uvažují o tom, že by do budoucna mohl jeden tým odehrát v Londýně celou sezonu. Ve hře jsou dvě možnosti. Buď se zvolí jeden z amerických týmů, který bude na jednu sezonu „doma“ v Londýně, nebo vznikne nový tým – londýnský.

Ani jedna varianta by neměla být pro NFL prodělečná. A těžit by z toho měla i britská ekonomika. Podle studie poradenské společnosti Deloitte, která byla zveřejněna předminulý týden, by jedna londýnská sezona přinesla britské ekonomice minimálně sto milionů liber. Studie vychází z výpočtů z loňského roku, kdy se ve Wembley odehrála dvě utkání, která Londýnu vynesla 32 milionů liber. Deloitte tvrdí, že přínos sportovní akce pro daný region vychází z výpočtu, který reflektuje například útratu diváků za ubytování, cestu, stravu, návštěvu památek a mnoho dalších faktorů. Tedy vše, co přímo souvisí s konáním utkání.