Americký kongres schválil pozměněnou verzi daňové reformy

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Frank Morgenstern via Flickr

Senát amerického Kongresu schválil s úpravami konečnou verzi daňové reformy. Pozměněnou verzi proto ještě musí opět schválit Sněmovna reprezentantů, která o ní má hlasovat ještě ve středu. Jde o nejrozsáhlejší daňovou reformu ve Spojených státech za více než 30 let. Senát amerického Kongresu schválil konečnou verzi daňové reformy po úpravě, kterou si vyžádaly tři problematické body původní verze. Tu už v úterý odhlasovala Sněmovna reprezentantů, která ale musí hlasovat znovu, aby oběma komorami prošlo totožné znění zákona. 

Prezident Donald Trump už na twitteru hlasování uvítal a chystá tiskovou konferenci. Podle agentury AP jde o nejrozsáhlejší daňovou reformu ve Spojených státech za více než 30 let. Demokraté ji důrazně kritizují, protože podle nich pomáhá především podnikům a bohatým občanům.

Sněmovna reprezentantů úpravu daňového systému v úterý odsouhlasila 227 hlasy proti 203. Proti hlasovalo 12 republikánů, z nichž 11 bylo z Kalifornie, New Jersey a New Yorku, pro zákon nehlasoval nikdo z demokratů.

Po hlasování se ale zjistilo, že v textu jsou tři ustanovení, která porušují pravidla senátního hlasování. Bylo tedy nutné text upravit a toto nové znění dnes odhlasoval Senát poměrem 51:48 hlasů. Pro hlasovalo všech 51 zúčastněných republikánských senátorů, proti bylo všech 48 zúčastněných demokratů. Arizonský republikánský senátor John McCain, který se zotavuje z náročné léčby nádoru, se hlasování nezúčastnil. Ke třem problematickým bodům patřil název zákona a text týkající se školného.

O změnách reformy debatoval Senát několik hodin. Hlasování přerušili protestující v galerii Senátu, kteří začali křičet "Zbavte se reformy, ne nás". Viceprezident Mike Pence musel hlasování přerušit, aby se situace uklidnila. Ve své reakci na hlasování ale použil několikrát slovo historický.

Narychlo provedených změn využili demokraté ke kritice. Nancy Pelosiová, která je v čele demokratů ve Sněmovně reprezentantů, prohlásila, že "podvodný zákon je sepsán fušersky". Vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer řekl, že "jde o vážnou věc", a obvinil republikány, že "obracejí Ameriku vzhůru nohama". Sněmovna má podruhé hlasovat dnes dopoledne místního času, odpoledne SEČ.

Pokud zákon projde, chce Trump uspořádat tiskovou konferenci v Bílém domě. V první reakci na twitteru poblahopřál "úžasným republikánům ve Sněmovně reprezentantů, kteří hlasovali pro snížení našich daní". Očekává se, že by mohl zákon podepsat do konce týdne. Změny začnou platit od ledna, na výplatních páskách se nové daňově odpočty objeví v únoru.

Z pohledu republikánů jde o zásadní a pozitivní změnu pro všechny Američany. Šéf republikánů v Senátu Mitch McConnell řekl, že občané zákon přivítají. "Pokud americký národ nepřesvědčíme o tomto, měli bychom změnit zaměstnání," řekl. Předseda Senátu Paul Ryan prohlásil, že jde o splněný slib. Republikánský senátor z Ohia Rob Portman zákon charakterizoval jako "skutečnou a potřebnou daňovou úlevu".

Republikáni opakují, že změna přinese ekonomický růst, jelikož podniky zvýší mzdy a zaměstnají více lidí. Průzkumy ale ukazují, že občané změnu chápou spíš jako pomoc bohatým lidem, jako je Trump. Pro střední třídu bude prospěch malý. Podle průzkumu serveru POLITICO zákon podporuje 42 procent lidí, 39 procent je proti němu.

Snížení korporátních daní z 35 na 21 procent bude podle zákona trvalé, změny týkající se jednotlivců vyprší v roce 2026, pokud se nezmění legislativa. Zákon obsahuje zrušení pokuty za to, že občané neuzavřou zdravotní pojistku, jak zavedl zákon Trumpova předchůdce Baracka Obamy. Dále téměř zdvojnásobuje možnost odpočtů, zachovává sedm daňových tříd, přičemž v té nejvyšší daň jednotlivcům snižuje z 39,6 na 37 procent.

Podle společného daňového výboru pocítí všechny příjmové skupiny změnu v roce 2019. Deset procent z ušetřených peněz půjde do domácností střední třídy. V příštích deseti letech se podle projekcí státní dluh navýší o téměř 1,5 bilionu dolarů (33 bilionu Kč). Daňová reforma byla cílem republikánů již dlouho.