Americký růst ve čtvrtletí zpomalil na 1,3 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí stoupla o 1,3 procenta. Americké ministerstvo obchodu tak ve své konečné zprávě opravilo svůj odhad z minulého měsíce, podle kterého růst dosáhl 1,7 procenta. V prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt zvýšil o dvě procenta.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že ministerstvo ponechá srpnový odhad růstu beze změny. Za revizí hospodářského růstu stály negativní dopady sucha na zemědělskou produkci a slabší spotřebitelské i podnikové výdaje.

Ekonomické údaje za třetí čtvrtletí zatím nenaznačují výraznější zrychlení tempa hospodářského růstu. Dosavadní tempo růstu přitom podle agentury AP není dostatečné k zajištění výraznějšího poklesu míry nezaměstnanosti.

Vývoj růstu HDP USA(mezičtvrtletně)

Vývoj růstu HDP USAVývoj růstu HDP USA | tradingeconomics.comZdroj: tradingeconomics.com

Americké ministerstvo práce dnes nicméně uvedlo, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden klesl na dvouměsíční minimum. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v srpnu překvapivě klesla na 8,1 procenta z červencových 8,3 procenta. Ekonomika USA však vytvořila pouze 96 tisíc nových pracovních příležitostí, tedy méně, než očekávali analytici.

Podle průzkumu podnikatelského svazu Business Roundtable mezi generálními řediteli velkých amerických firem se vyhlídky ekonomiky Spojených států ve třetím čtvrtletí prudce zhoršily a dostaly se na nejslabší úroveň za poslední tři roky. Zhruba třetina dotazovaných ředitelů nyní předpokládá, že bude během příštího půl roku snižovat počet zaměstnanců. Před třemi měsíci přitom počítala s propouštěním pouze pětina ředitelů.

Slabé údaje o vývoji ekonomiky a trhu práce by mohly poškodit šance amerického prezidenta Baracka Obamy na znovuzvolení v listopadových volbách, upozornila agentura AP.