Americký soud chrání cizince, zakázal je vyhošťovat. Přečtěte si podrobnosti o jeho rozhodnutí

Americký soud v sobotu dočasně zakázal vyhošťování cizinců, kteří již jsou na území Spojených států a vztahuje se na ně migrační výnos nového prezidenta Donalda Trumpa. Soud ochránil před výkonem Trumpova příkazu až několik stovek lidí, které úřady většinou zadržely na letištích s platnými americkými vízy a hrozila jim deportace.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti vzápětí oznámilo, že se rozhodnutí soudu podřídí, ale exekutivní příkaz zůstává v platnosti. V prohlášení zdůraznilo, soudní rozhodnutí se týká pouze lidí na letištích. Tyto osoby podle něj "prošly zesílenou bezpečnostní procedurou" a nyní čekají na to, zda je úředníci v souladu s imigračními zákony vpustí do Spojených států.

Newyorská soudkyně Ann Donnellyová vyhověla žalobě Americké unie občanských práv (ACLU), která napadla Trumpovo rozhodnutí nevpustit do země lidi z některých muslimských států, kteří jsou již v tranzitním prostoru letišť. Soudní příkaz tyto osoby, jichž jsou podle odhadů ACLU až dvě stovky, chrání před vyhoštěním a zaručuje jim možnost zůstat v USA.

"Popravdě, ani nevíme, jestli bude lidem povoleno nastoupit do letadel. Tento příkaz ochrání ty, kterým bude umožněno stanout na americké půdě," přiblížil právník ACLU Lee Gelernt.

Poté, co bylo soudní rozhodnutí oznámeno, propukli lidí shromáždění před soudem v newyorské části Brooklyn v jásot a slavili také lidé demonstrující proti Trumpově výnosu na amerických letištích.

Americké aerolinky začaly po pátečním vydání Trumpova nařízení z letů do USA vylučovat obyvatele Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu, jejichž vstup do USA prezident dočasně zakázal. Někteří z těch, co se do USA dostali, byli zadrženi na letištích. Kvůli tomu například před newyorským terminálem Kennedyho letiště demonstrovalo několik stovek Američanů.

Trump, který zároveň dočasně pozastavil proces přijímání imigrantů do USA, hodlá omezení uvolnit až po zpřísnění prověrek potenciálních přistěhovalců ze zemí, jež Washington považuje za rizikové vzhledem k terorismu. Prezident v sobotu prohlásil, že jeho krok funguje a není namířen proti muslimům.

Trumpův příkaz odsoudili nejen demonstranti či řada politiků Demokratické strany, ale i vedení mnoha technologických firem zaměstnávajících řadu cizinců.

Co znamená soudní rozhodnutí proti Trumpově migračním výnosu

Přinášíme materiál agentury DPA, jenž vykládá situaci po soudním rozhodnutí o migračním nařízení amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Americký prezident Donald Trump uvalil na mnoho muslimů zákaz přicestovat do USA. Jeho výnos se skládá z několika částí. Soud v New Yorku k tomu vydal v noci na dnešek předběžné opatření. Co znamená v jednotlivostech?

- Kdo je v současnosti na základě vyhlášky zadržován, nesmí být zatím poslán do své vlasti. Platí to pro všechny, kdo mají platné vízum nebo takzvanou zelenou kartu či jsou součástí amerického programu pro uprchlíky nebo jsou jinak úředně oprávněni přijet do USA.

- Některé části Trumpova výnosu jsou zmrazeny, než se vyjasní detaily. Rozhodnutí soudu naznačuje, že dekret velmi pravděpodobně porušuje americkou ústavu. Objasnit by se to mělo pravděpodobně v únoru.

- Není jasné, zda všechny zadržené osoby musí být propuštěny na svobodu. Žalobci na tom trvají, ale tento bod zůstává zatím otevřený.

- Soud rozhodl v New Yorku, ale jeho rozsudek platí celostátně.

- Soudkyně uložila vládě ve Washingtonu, aby zveřejnila seznam všech zadržených. Pravděpodobně je jich kolem 200.

- Nadále účinná zůstává část výnosu, jenž zakazuje na zatím omezenou dobu příjezdy z určitých zemí. Americká unie občanských práv (ACLU) a další organizace připravují další žaloby, které napadnou i tuto část Trumpova výnosu.