Americký trh práce vystrašil ekonomy

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech

Praha Největší ekonomika světa v červenci mimo zemědělství vytvořila 162 tisíc pracovních míst, což je podle analytiků pouze slabý nárůst, protože jejich průměrné očekávání bylo nastaveno na 185 tisíc nových pracovních míst.

Nepříliš příznivá čísla zakončila týden pozitivních zpráv z americké ekonomiky, a vystrašila tak ekonomy, podle kterých nakonec nemusí letošní hospodářský růst ve Spojených státech zrychlit tak, jak se očekávalo.

Data z trhu práce potvrdila, že americké hospodářství se zotavuje poměrně stabilním tempem, avšak mnozí analytici věřili v jeho další zrychlení. Příznivou zprávou tak zůstalo, že míra nezaměstnanosti, která se získává jinou metodou než počet vytvořených míst, poklesla ze 7,6 na 7,4 procenta.

Předseda americké centrální banky Ben Bernanke se před časem zavázal podporovat ekonomiku do chvíle, než klesne nezaměstnanost pod sedm procent.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státechMíra nezaměstnanosti ve Spojených státech

Akcie na zprávy reagovaly mírným růstem. Index S&P 500 zpevnil o dvě desetiny procenta na 1709 bodů, a udržel se tak nad nově pokořenou psychologickou hranicí. Panevropský index FTSE Eurofirst 300 v pátek posílil o tři desetiny procenta.

Americký Detroit se dočkal bankrotu