Americký vyslanec pro boj proti IS navštívil sever Sýrie

Boje v Sýrii

Boje v Sýrii Zdroj: ctk/ap

Americký vyslanec pro boj s extremistickou organizací Islámský stát (IS) Brett McGurk, jehož úkolem je koordinace akcí vojenské koalice vedené USA na Blízkém východě, o víkendu navštívil kurdské oblasti na severovýchodě Sýrie. Podle agentury Reuters to potvrdili nejmenovaní američtí a kurdští představitelé. Informaci následně potvrdil i McGurk.

„Můžeme potvrdil, že zvláštní prezidentský vyslanec Brett McGurk o víkendu podnikl dvoudenní návštěvu severní Sýrie, aby vyhodnotil postup kampaně zaměřené na rozložení a zničení IS,“ citovala Reuters neupřesněného amerického činitele.

„Bylo to dlouho plánované, v žádném případě to nesouviselo s procesem v Ženevě,“ řekl novinářům McGurk. Dodal nicméně, že tématem jednání byly i zmíněné ženevské mírové rozhovory o Sýrii.

McGurkovu cestu potvrdil i jistý představitel syrských Kurdů. Ten řekl, že vyslanec přiletěl helikoptérou na základnu na severovýchodě Sýrie, která je pod kontrolou kurdských sil. Dodal, že zmíněnou základnu využívají americké vojenské helikoptéry k zásobovacím a podpůrným letům.

Spojené státy stojí v čele mezinárodní koalice, která proti pozicím IS podniká nálety. Jedním ze spojenců, které koalice v boji proti IS podporuje, jsou i milice syrských Kurdů.