Ameriku sužuje drogová epidemie, Trump se chystá vyhlásit stav nouze

Příprava heroinu

Příprava heroinu Zdroj: Profimédia

Heroin
Heroin
Heroin
Heroin
Heroin
6
Fotogalerie

Téměř stejný počet lidí jako střelné zbraně či dopravní nehody zabijí ve Spojených státech v posledních letech opiové drogy. Užívání opiátů od heroinu přes léky proti bolesti až po smrtelně silné anestetikum fentanyl se rozmáhá po celé zemi a podléhají mu slavní lidé stejně jako pouliční tuláci. Celospolečenský problém dospěl tak daleko, že se kvůli němu prezident Donald Trump chystá vyhlásit stav nouze.

Již dlouho předtím, než na vážný trend zareagoval Bílý dům, se s ním pustila do boje většina amerických států. Nárůst užívání opiátů nevykazuje žádná demografická či regionální specifika a postihuje jak bělošské obyvatele venkovských oblastí Středozápadu, tak černochy či hispánce na předměstích velkých měst východního pobřeží.

Jeho hlavní příčina je podle expertů zřejmá: lékaři začali ve velkém předepisovat prášky proti bolesti i lidem, kteří je nepotřebovali.

Znalci se shodují, že kořeny dnešního stavu je třeba hledat na začátku našeho století, kdy lékaři začali lidem ulevovat od bolesti pomocí medikamentů na opiové bázi, jejichž prodej masivně propagovaly farmaceutické firmy. "Když si lékaři, pacienti a úřady začali uvědomovat tento problém s léky na předpis, bylo už zneužívání opiátů široce rozšířeno a lidé se obraceli k drogám jako heroin, protože bylo levnější a jednodušší si je obstarat," napsala v listu The Huffington Post newyorská zdravotnická expertka Sara Gardnerová.

Za opiáty se obecně označují jak přírodní drogy vzniklé z opia, tak syntetické látky z nich vyrobené, ačkoli odborníci užívají tento název pouze pro první skupinu a obě skupiny shrnují pojmenováním opioid. Závislost na nich si člověk velmi rychle vypěstuje kvůli tomu, že tlumí bolest a nepříjemné pocity a navozují zklidnění a uvolnění.

Podle federálních statistik v roce 2015 zemřelo v USA v důsledku konzumace opiátů přes 33 000 lidí, což je o 10 000 více než v roce 2012. Od roku 2002, kdy zemřelo přibližně 12 000 osob, jejich počet bez výjimky rok co rok stoupá. Odhady některých odborníků hovoří o tom, že letos může počet mrtvých překročit 50 000.

Analýzy organizací zabývající se pomocí drogově závislým zjistily, že čtyři z pěti současných uživatelů heroinu přiznávají, že v minulosti propadli analgetikům předepisovaným lékaři.

Právě tímto směrem nyní orientují jednotlivé americké státy svou snahu omezit tragické dopady užívání oxycontinu či fentanylu. Jako první vyhlásil na svém území nouzovou situaci již v roce 2014 stát Massachusetts, kde začali v nemocnicích vyhrazovat více lůžek pro léčbu závislosti a vysílat do ulic více terénních pracovníků.

Texas zase zavedl registraci a přísné posuzování všech lékařských receptů obsahujících léky na bázi opia ve snaze omezit jejich počet na nutné případy. "Téměř každý den, kdy sloužím, ke mně přijde nový pacient, jehož vyprávění nesedí k jeho zdravotnímu stavu. Nebo si přímo řekne o opiátové léky proti bolesti. Pak se podívám na jeho jméno do systému a občas mi vyjede čtyřicetistránková zpráva," popsal v televizi NBC snahu získat předpis za každou cenu texaský lékař Daniel Akers.

Oficiální federální statistiky o stoupajícím počtu zemřelých 

Vývoj úmrtí kvůli drogámVývoj úmrtí kvůli drogám|drugabuse.gov

Postupně se do boje proti opiátům pustilo několik desítek států od Floridy přes Arizonu až po Aljašku. Rozšířeným nástrojem se stal naloxon, medikament zmírňující účinky opiátů a snižující riziko předávkování, který začaly americké státy volně distribuovat závislým.

Zatímco v minulých letech se téma opiátového nebezpečí v médiích objevovalo hlavně v případech předávkovaných celebrit, jimiž byli například oscarový herec Philip Seymour Hoffman v roce 2014 nebo loni zpěvák Prince, v současnosti jsou články či televizní reportáže k vidění takřka denně.

Minulý týden dal obavy najevo i Donald Trump, který po výzvě svých expertů oznámil, že vyhlásí stav nouze umožňující americkým státům čerpat více finančních prostředků. Řada lékařů tvrdí, že bylo na čase, a někteří připomínají, že opiátová epidemie hoří prezidentovi přímo před očima. Jeho domovský New York patří k nejhůře postiženým místům a loni tu kvůli drogám z opia zemřelo 1374 lidí, což byl více než třetinový nárůst proti roku 2015.

Trump jako zásadní cíl tažení proti opiátům zmínil posílení protidrogové represe, když připomněl, že za jeho předchůdce Baracka Obamy značně poklesl počet lidí obviněných v souvislosti s drogami. Experti však varují, že zaměřit distribuci federálních peněz na posílení bezpečnostních složek problém nevyřeší a že je třeba více investovat do opatření, která se v jednotlivých státech již uplatňují.