Analytici: Kyperský záchranný balík zklidní finanční trhy

Kypr - lidé vybírají vklady z bank

Kypr - lidé vybírají vklady z bank Zdroj: ctk

Záchranný balík pro Kypr v hodnotě až deseti miliard eur (asi 256 miliard korun), na němž se dnes časně ráno dohodli ministři financí zemí eurozóny, přinese evropským finančním trhům zklidnění, a je proto pozitivní i pro Česko.

Dodatečné zdanění vkladů, které nebylo v minulosti zatím použito, se dotkne také některých českých podnikatelů majících účty na Kypru. Vyplývá to z vyjádření analytik. Na záchranu kyperských bank doplatí tamní střadatelé, protože Kypr bude muset zavést jednorázovou daň na vklady.

„Odstraní se jedno z potencionálních ohnisek další nejistoty na finančních trzích. Pokud se Kypr zachrání, je to z pohledu finančních trhů pozitivní,“ uvedl hlavní analytik společnosti Patria Finance David Marek. Zklidnění bude podle něj důležité zejména pro ostatní evropské země. „Čím bude stabilnější a příznivější situace v eurozóně, tím je to rozhodně lepší pro Českou republiku, která na ekonomické situaci v eurozóně výrazně závisí,“ poznamenal Marek.

„Plán mi přijde jako životaschopný za předpokladu, že se podaří zajistit výběr jednorázové daně do úterka. Celkový balík pomoci se smrskl na 10 miliard eur, což je přijatelné,“ řekl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„I mezi českými firmami jsou takové, které mají na Kypru nějaká aktiva, a ty se musí smířit s určitou ztrátou. Na druhou stranu jim řešení přináší jistotu, že nepřijdou o víc,“ podotkl Sobíšek. Pro podnikatele využívající takzvané daňové ráje, mezi něž bývá řazen i Kypr, může být dnešní rozhodnutí signálem, že s daněním v zemích s nízkými sazbami jsou krom výhod spojena také rizika.

Podle Marka je dodatečné zdanění vkladů nestandardním krokem, který dosud nebyl použit při zachraňování žádného státu eurozóny. Politický krok měl být podle něj signálem občanům Německa a dalších bohatých zemí, aby neměli pocit, že musí doplácet na jihoevropské kolegy.