Analýza: Někteří Sandersovi voliči mohou dát hlas Trumpovi

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: CTK

Pro Hillary Clintonovou to měl být vítězný večer. Její protivník Bernie Sanders pronesl v pondělí strhující projev, ve kterém vyzval své stoupence, aby v listopadových prezidentských volbách volili právě ji. Snaha dostat se do Bílého domu se však místo toho může Clintonové zkomplikovat, píše ve své analýze agentura Reuters.

Sandersův projev na nominačním sjezdu demokratů ve Filadelfii vyzýval stranu ke sjednocení proti republikánovi Donaldu Trumpovi. Když ale podpořil Clintonovou, narazil na občasné posměšky. Jde o projev Sandersovy ztráty kontroly nad vlastním hnutím.

„Jsem více než zklamaná,“ řekla 49letá kalifornská delegátka poté, co se Sanders pokusil získat podporu pro svou někdejší soupeřku. Stovky Sandersových příznivců pochodovaly ulicemi během prvního dne demokratického sjezdu a volaly „Chceme Bernieho!“. Delegáti měli odznaky s nápisem „Bernie nebo nic“. Jiní si nasadili klobouky ve stylu Robina Hooda jako znázornění požadavku na přerozdělení bohatství od majetných k chudým. Když Sanders mluvil, v hale propukla rvačka mezi jedním jeho stoupencem a příznivcem Clintonové.

Odpor ke Clintonové vyvolává otázky, zda a jak může bývalá ministryně zahraničí získat podporu přívrženců Sanderse. Bude ji potřebovat víc než kdy jindy, neboť průzkumy ukazují, že souboj s Trumpem má být velmi vyrovnaný.

Nepřijatelná Clintonová

Vermontský senátor Sanders dorazil do Filadelfie s podporou 1894 z 4763 delegátů. V demokratických primárkách předtím získal 13 milionů hlasů. Pro mnohé ze Sandersových stoupenců je Clintonová příliš jiná. Považují ji za profesionálního politického harcovníka sponzorovaného soukromými firmami. To je přivedlo k Sandersovi a jeho boji za zkrocení Wall Streetu a odstranění příjmové nerovnosti. Jiní podle průzkumů Clintonové prostě nedůvěřují. V průzkumu zveřejněném na konci června uvedlo přibližně 15 procent Sandersových stoupenců, že budou volit Trumpa. Dalších 19 procent nepodpoří ani Clintonovou ani Trumpa.

Sanders vyhrál ve státech Colorado, Indiana, Michigan, New Hampshire a téměř i v Iowě. Ve všech těchto státech má ve všeobecných volbách šanci na vítězství i Trump. Clintonová tak bude potřebovat alespoň některé ze Sandersových voličů, aby tam dokázala uspět.

Boj nekončí

Organizátoři kampaně Clintonové doufali, že ve Filadelfii skončí bezskrupulózní boj z primárek. Voliče Sanderse ale rozhněvalo nedávné zveřejnění stranických e-mailů, z nichž údajně vyplývá, že vedení demokratů během primárek stranilo Clintonové.

Sandersovi příznivci se zdáli být všude a často ve větším počtu než stoupenci Clintonové. Jde o paradoxní pohled na shromáždění, z něhož má právě Clintonová vzejít jako kandidát strany v prezidentských volbách. Na uvítací akci pro delegáty znělo prostorem volání „Bernie!“. Sandersovi příznivci dávali podepisovat petici, která měla přinutit organizátory sjezdu, aby volba probíhala jmenovitě. Jiní chtěli napadnout Clintonové výběr kandidáta na viceprezidenta, jímž je senátor z Virginie Tim Kaine.

Více než tisícovka Sandersových delegátů reagovala hněvivě, když je požádal, aby podpořili Clintonovou. „Bratři a sestry,“ řekl Sanders přes posměšky, „takový je ve skutečnosti svět, v němž žijeme. Trump je neurvalec a demagog.“ Lidé mu odpovídali: „Taková je i Hillary!“

Sanders znovu Clintonovou nezmínil. Už tak ale přišel o pozornost některých nejzapálenějších stoupenců. „Jakmile řekl podpořte Clintonovou, každý ho přestal poslouchat,“ řekla jedna z protestujících, která poslouchala Sandersův projev přes reproduktor v místním parku. Jiný protestující muž měl na sobě tričko s nápisem „Hillary do vězení“, s kterým by se dobře vyjímal i na akcích na podporu Trumpa.

Raději nevolit

Organizátoři Sandersovy kampaně rozeslali delegátům e-maily, v nichž žádají o zdrženlivost v projevování nesouhlasu s Clintonovou. „Věrohodnost našeho hnutí by poškodilo bučení, otáčení se zády, odcházení nebo jiné podobné projevy,“ stojí podle Reuters v e-mailech.

Někteří Sandersovi příznivci se zdají být ochotní zmírnit své výhrady ke Clintonové v naději, že se tak podaří ve volbách porazit Trumpa. „Ano, zatneme zuby a budeme pro ni hlasovat,“ říká delegátka z Floridy ověšená odznáčky se Sandersem.

To však nemusí stačit ke zviklání těch, kteří se nechtějí rozhodnout ani pro Clintonovou, ani pro Trumpa. „Nemám pocit, že by jim šlo o naše nejlepší zájmy,“ říká Sue Spicerová z Indiany.