Angela Merkelová předala kancléřství Olafu Scholzovi, gratuloval i Putin

Angela Merkelová předala kancléřství svému nástupci Olafu Scholzovi

Angela Merkelová předala kancléřství svému nástupci Olafu Scholzovi Zdroj: ČTK

Angela Merkelová předala kancléřství svému nástupci Olafu Scholzovi
Angela Merkelová
3
Fotogalerie

Nyní již bývalá konzervativní kancléřka Angela Merkelová dnes odpoledne po 16 letech v úřadu předala kancléřství svému sociálnědemokratickému nástupci Olafu Scholzovi. Na slavnostní ceremonii v budově kancléřství mu popřála úspěch.

„Přeji vám šťastnou ruku pro tuto zemi,“ řekla Merkelová v krátkém projevu, kterým mu formálně předala svůj úřad. „Byla to skvělá doba,“ dodala. Scholz následně Merkelové poděkoval za její šestnáctiletou službu Německu, za což ji ocenil kyticí.

Pro Scholze tímto aktem skončila série formálních kroků, kterou dnes Spolkový sněm zahájil jeho zvolením do funkce kancléře. Nyní úřady přebírají noví ministři od svých předchůdců. Na večer je pak plánováno ustavující zasedání nového kabinetu.

Olafovi Scholzovi poblahopřál ke zvolení německým kancléřem i ruský prezident Vladimir Putin, přičemž dal najevo očekávání, že spolu naváží konstruktivní dialog. Zároveň šéf Kremlu zaslal telegram Angele Merkelové v souvislosti s jejím odchodem z funkce, ve kterém ocenil její dlouholetou práci v čele německé vlády a připravenost k dialogu ve vzájemném respektu.

„Vztahy mezi Ruskem a Německem mají tradičně velký význam nejen pro národy našich zemí, ale i pro celou Evropu. Počítám s navázáním konstruktivního dialogu s Vámi a se spoluprací v aktuálních otázkách bilaterální a mezinárodní agendy. To by nepochybně naplnilo základní zájmy Rusů a Němců, přispělo by to k upevnění stability a bezpečnosti na regionální i globální úrovni,“ napsal Putin Scholzovi v telegramu zveřejněnému na webu Kremlu.

Merkelové ruský prezident podle Kremlu vyjádřil „upřímnou vděčnost za plodnou spolupráci“. „Byli jsme neustále v kontaktu a snažili jsme se najít východiska i z těch nejtěžších situací. Za léta v čele německé vlády jsi si právem vysloužila vysokou prestiž v Evropě i ve světě. Jsem si jist, že tvoje bohaté zkušenosti státníka a politika budou vždy žádané,“ napsal Putin, který si s Merkelovou tyká. Slíbil přitom, že „samozřejmě budeme pokračovat v přátelské komunikaci“.

Gratulaci do Berlína poslal také i čínský prezident Si Ťin-pching nebo ruský prezident Vladimir Putin. Nová německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková mezitím dala opakovaně na vědomí, že Berlín chce s autoritářskými režimy, jako jsou Rusko s Čínou, jednat konstruktivně, ale s důrazem na lidská práva.

Scholzovi na sociálních sítích také poblahopřál belgický premiér Alexandr De Croo nebo jeho nizozemský kolega Mark Rutte.

Scholz před nástupem do kancléřství ujistil, že svět může od nové vlády očekávat kontinuitu v zahraniční politice. Velké změny s nástupem Scholze nečekají ani čeští politici. Designovaný český premiér Petr Fiala věří tomu, že i nyní zachovají a budou rozvíjet dobré vztahy s Českem. Žádný velký obrat ve vztazích Česka a Německa neočekávají členové sněmovního i senátního zahraničního výboru, byť připouštějí, že blízký vztah dosavadní kancléřky Angely Merkelové k Česku znamenal jistou výhodu. Merkelovou s Českem pojilo především studium v Praze.