Anglické nemocnice ochromila stávka

Protesty v Anglii

Protesty v Anglii Zdroj: CTK

Juniorní lékaři v Anglii se bouří proti novému vládnímu návrhu, který se týká jejich platů a dalších pracovních podmínek. Úterní čtyřiadvacetihodinová stávka byla vyhlášena poté, co se lékařským odborům nepodařilo dohodnout s britskou vládou na kompromisu. Velká Británie nezažila takto vyostřený protest lékařů od roku 1975.

Než se absolvent medicíny v Británii stane plně kvalifikovaným specialistou, pracuje až deset let jako takzvaný juniorní lékař. Znamená to, že pokračuje ve studiu a zároveň provádí praxi, bez níž nezíská potřebnou atestaci.

„Ve dne chodíte na přednášky a po nocích a víkendech studujete a operujete,“ řekl deníku E15 Juan Carlos Gálvez, který v Královské nemocnici v Londýně pracoval jako juniorní chirurg a nyní žije v Barceloně. „Volný čas pro vás neexistuje.“

Britská lékařská asociace vyjádřila nespokojenost s výší příplatků za práci o víkendech, pomalým tempem kariérního postupu, ale také varuje před ohrožením pacientů kvůli přepracování lékařů. „Tahle cedule by vypadala lépe, kdybych nedělala 70 hodin týdně,“ ilustruje postoj protestujících slogan v rukou jedné lékařky.

Lékaři z jiných částí Británie se ke stávce nepřidali zejména proto, že v jejich nemocnicích panují vstřícnější podmínky.

S lékařem v kapse