Anglie: Manchester zasáhly největší násilnosti za posledních 30 let

Zdroj: CTK/AP

Britský Manchtester zasáhly v úterý večernejvětší násilnosti za posledních 30 let. V Nottinghamu výtržníci zapálili policejní stanici, incident si podle dostupných informací nevyžádal žádné raněné. V Londýně, kde bylo nasazeno 16 tisíc policistů, byl relativní klid. Premiér David Cameron dal policistům souhlas k případnému použití vodních děl a gumových projektilů. V Birminghamu policie vyšetřuje vraždu tří mužů u mešity na Dudley Road.

Podle Garry Shewana, policejního zástupce z Manchesteru páchají násilnosti lidé, kteří nemají důvod protestovat. „Jsou to čistě a pouze kriminálníci, kteří teď běhají na svobodě,“ prohlásil. „Nemají důvod demonstrovat, neobjevil se žádný spouštěcí impuls,“ uvedl. Občané byli vyzváni, aby důkladně přemýšleli, na kterou stranu se připojí. Upozornil, že policie má k dispozici dostatek nahrávek z kamer a ráno přikročí k zatýkání.

V Salfordu na předměstí Manchesteru se násilníci v úterý večer vloupali do několika obchodů a zapálili několik aut. Vyplenili jednu samoobsluhu a pak ji zapálili. Napadli také kameramana BBC a novináře z další televize ITN. Stejně tak skupina mladých výtržníků zaútočila na vůz rozhlasu BBC. V centru města několik stovek násilníků bojovalo s policií a rozbilo řadu výloh.

Noční nepokoje v Anglii

Noční řádění rabujících gangů v angliiNoční řádění rabujících gangů v anglii

Zatčeno bylo do úterní půlnoci 47 lidí. Podle Shewana již policie začala přebírat kontrolu nad centrem města. Připustil rovněž, že byly policejní složky zaskočeny rozměrem násilí.V Nottinghamu zapálila policejní stanici na Canning Circus skupina asi 30 až 40 lidí pomocí molotovových koktejlů, oznámila tamní policie. Požár byl již uhašen a policie zatkla osm lidí.

Britská policie bude moci nasadit vodní děla a používat gumové projektily

Britská policie bude moci používat gumové projektily a vůbec poprvé nasadit vodní děla. Oznámil to dnes britský premiér David Cameron po zasedání krizového štábu. Vláda udělá vše pro obnovení pořádku, zdůraznil poté, co se nepokoje posledních dní uklidnily v Londýně a přenesly se do dalších anglických měst. Podle něj robustní přístup, který zahrnoval nasazení 16 tisíc policistů do ulic Londýna, přinesl hlavnímu městu klidnější noc. Stejně tak zdůraznil, že bylo více lidí zatčeno a více bylo obžalováno.

Není ale prostor pro spokojenost, prohlásil s tím, že násilí musí skončit i v dalších městech. „Nenecháme, aby na našich ulicích vládl strach… Uděláme vše pro obnovení práva a pořádku. Všechny možnosti jsou na stole,“ řekl.

Policie bude mít možnost během 24 hodin nasadit vodní děla a smí nasadit gumové projektily, prohlásil Cameron při razantním vystoupení před novináři. Policie ve Velké Británii ale vodní děla tradičně nepoužívá a ani je nemá k dispozici. Jsou pouze v Severním Irsku, odkud by také musela být v případě potřeby převezena. Bezprecedentní by bylo i použití gumových projektilů.

Cameron hovořil o „opovrženíhodném násilí“ a přislíbil, že všichni zločinci budou dopadeni „snímek po snímku“. Narážel na snímky podezřelých, které zveřejňuje policie. Podle premiéra vláda nebude brát ohled na „falešné“ obavy z porušení lidských práv a bude nadále záběry údajných pachatelů z bezpečnostních kamer zveřejňovat.

Nepokoje podle Camerona ukázaly to nejhorší z Británie, ale při napravování škod i to nejlepší. Premiér se domnívá, že v britské společnosti jsou ložiska, která jsou „nemocná“ a kde lidé zcela postrádají pocit odpovědnosti. „Některé věci se v naší společnosti ošklivě pochroumaly,“ dodal s tím, že velký problém představují gangy. Připomněl, že ve středu bude zasedat znovu krizový štáb, potom vláda a k mimořádnému zasedání se sejde parlament.

V Birminghamu úřady vyšetřují vraždu tří mužů, ti hlídali mešitu před rabováním

V Birminghamu policie vyšetřuje jako vraždu smrt tří mužů, které srazilo po půlnoci auto před místní mešitou. Pachatel z místa ujel. Místní obyvatelé tvrdí, že muži hlídkovali u mešity na Dudley Road před násilníky, kteří rabovali ve městě.

Policie uvedla, že zadržela v souvislosti s incidentem jednoho muže a jeho vůz a řeší případ jako vraždu. Zatím jej ale nespojuje s nočními nepokoji. Dva muži asijského původu zahynuli na místě, další dnes ráno v nemocnici, před níž se shromáždil rozhořčený dav asi 200 jeho známých, který se ale ráno v klidu rozešel.

Londýňané své město brání

Podle informací agentury AP avizovala krajní pravice vyslání tisíce svých členů do ulic Lutonu k údajnému odstrašení výtržníků. Vůdce Britské obranné ligy Stephen Lennon prohlásil, že již příslušníci organizace hlídkují v ulicích a během dne by k nim měly přibýt další stovky. „My nepokoje zastavíme - policie evidentně není schopná je zastavit,“ prohlásil. Jak připomíná AP, hnutí bylo zmiňováno v souvislosti s inspirací pro norského atentátníka Anderse Behringa Breivika.Scotland Yard v úterý večer oznámil, že za tři dny nepokojů bylo v Londýně zraněno 111 policistů a pět policejních psů.

Agentura AFP dnes informuje o tom, že se hlavní město rozhodly bránit stovky Londýňanů. Lidé například organizují hlídky na motocyklech, ale také hlídají nádraží před potenciálními výtržníky. Někteří lidé vyšli ozbrojení přímo do ulic - to se stalo například v Enfeldu. Asi stovka mužů zde dokonce provolávala heslo „Anglie, Anglie“ velebící jejich zemi. Podobné hlídky jsou také ve čtvrti Eltham. Před některými obchody v Hackney a Kentish Town pak sedí majitelé se zbraněmi v ruce a chtějí zabránit případnému rabování. Na Facebooku se také zorganizovaly skupiny Riot Wombles a Riotcleanup, které uklízejí zdevastované ulice v Peckhamu, Hackney, Camdenu i Chalk Farm.