Ankara: Začalo dobývání města Rakka, bašty Islámského státu

Sýrie, Palmýra

Sýrie, Palmýra Zdroj: Lenka Klicperová

Sýrie, Palmýra
Sýrie, Palmýra
3
Fotogalerie

Operace s cílem osvobodit město Rakka, které je baštou Islámského státu v Sýrii, už začala. Turecko o tom informovaly Spojené státy, oznámil dnes turecký premiér Binali Yildirim. Jeho sdělení je v rozporu se sobotním prohlášením Syrských demokratických sil (SDF), arabsko-kurdské aliance podporované USA, že boj o Rakku bude zahájen během příštích několika dnů. Syrské vládní síly dnes oznámily dobytí strategického města Maskana na východě provincie Halab.

"Operace Rakka, plánovaná dlouho dopředu, začala v pozdních hodinách 2. června. Spojené státy poskytly (Turecku) před spuštěním této operace nezbytné informace v této věci," řekl Yildirim tureckým médiím včetně agentury Anadolu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan předem upozornil Spojené státy, že Turecko se nebude podílet na operaci osvobození Rakky po boku kurdských milicí YPG. Ty jsou hlavní složkou SDF a těší se podpoře USA. Turecko je naproti tomu považuje za syrskou odnož zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), separatistické organizace, která od roku 1984 bojuje proti vládě v Ankaře s cílem vytvoření autonomního Kurdistánu. Turecko a její západní spojenci označují PKK za "teroristickou" organizaci.

Spojené státy začaly dodávat milicím YPG zbraně, toto rozhodnutí ale vyvolalo hněv Ankary. Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavusoglu ve středu vyzval Washington k "nápravě této chyby" a označil dodávku zbraní YPG za "mimořádně nebezpečnou".

Město Maskana ležící na západním břehu Asadova jezera je asi deset kilometrů vzdáleno od hranice s provincií Rakka. "Je to poslední důležitá aglomerace na východě provincie Halab před Rakkou," řekl agentuře AFP nejmenovaný armádní zdroj. "Ten, kdo kontroluje Maskanu, má pod kontrolou spojnici mezi Halabem a Rakkou," dodal.

Syrské vládní síly za podpory Ruska zahájily v polovině ledna rozsáhlou operaci s cílem dobýt provincii Halab na Islámském státu. Od té doby se tam vládním jednotkám podařilo dostat ovládnout přes 200 lokalit a vesnic.
IS už má pod kontrolou "jen pár vesnic v poušti, které je snadné ovládnout, rozesetých na východě a jihovýchodě provincie Halab," prohlásil šéf Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) Ramí Abdar Rahmán.