Anonymous vyřadili na protest stránky Penty a slovenské Prima banky

Anonymous, ilustrační foto

Anonymous, ilustrační foto Zdroj: Anonymous

Hackerská skupina Anonymous v dnes zaútočila na internetové stránky finanční skupiny Penta. Hackeři chtějí útoky Pentu podpořit dnešní protestní akci Gorila. Tou slovenská veřejnost vyvíjí tlak na vládu, aby vyvodila důsledky z podezření z rozsáhlé politické korupce, kterou odhalila slovenská tajná služba, a spis o ní unikl do médií. Útok skupiny Anonymous už vyřadil na Slovensku také stránku Prima banky, včetně internet bankingu. Píše o tom server Sme.sk.

Mluvčí Prima banky Michal Fúrik řekl, že situace by neměla mít vliv na bezpečnost klientských vkladů, ani na funkčnost poboček banky. „Naši odborníci se naplno věnují bezpečnostním opatřením,“ uvedl Fúrik. „V případě, že hackerský útok nastane, poskytneme policii maximální součinnost,“ dodal.

Nefunkční jsou také internetové stránky stran Smer a SDKÚ, které jsou podle vyjádření hackerské skupiny nejvíc zapletené do údajného korupčního skandálu popisovaného ve spise Gorila. Už několik hodin je nepřístupná rovněž stránka Penty. Podle mluvčího společnosti Martina Danka Penta zaznamenala útočné aktivity vůči své stránce už v posledních deseti hodinách. „Našim cílem však je, aby nenastalo ohrožení informací uveřejněných na stránce Penty,“ řekl Danko.

Skupina Anonymous chce útokem podle svého prohlášení podpořit protestní akci Gorila, která začala dnes v 15 hodin na Náměstí SNP v Bratislavě. Protestující se odsud měli přesunout na Hodžovo náměstí před Grassalkovičův palác a později k budově parlamentu, kde hodlali vytvořit symbolický řetěz. Na sociální síti Facebook svoji účast potvrdily stovky lidí.