Antivirový pionýr John McAfee byl nalezen mrtvý ve své cele. Čekalo jej vydání do USA

John McAfee

John McAfee Zdroj: Reuters

Zakladatele antivirové společnosti Johna McAfeeho nalezli mrtvého v jeho cele ve Španělsku. Zakladatel stejnojmenné antivirové společnosti pravděpodobně spáchal sebevraždu. Španělský soud jen o několik hodin dříve rozhodl o vydání McAfeeho do USA, kde čelil obvinění z podvodů s kryptoměnami.

Podle katalánského ministerstva v McAfeeho cele okamžitě zasahoval personál věznice a snažil se podnikatele oživovat, lékaři nicméně nakonec konstatovali jeho smrt. „Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o sebevraždu,“ uvedl úřad ve vyjádření s tím, že se incident dál vyšetřuje.

McAfee byl letos v březnu v USA obviněn z podvodů s kryptoměnami a spiknutí za účelem praní peněz. Podle prokuratury se též vyhýbal placení daní.

Americké úřady tvrdí, že John McAfee a jeho spolupracovníci díky klamání investorů získali přes 13 milionů dolarů. Kromě McAfeeho byl obviněn také Jimmy Gale Watson. Podle prokuratury v letech měli investory podvádět v letech 2017 a 2018.

Obvinění údajně nakupovali levné kryptoměny, které pak pomocí falešných a zavádějících informací doporučovali lidem sledujícím McAfeeho twitterový účet, aby uměle zvýšili jejich cenu a následně vydělali na jejich prodeji. Propagovali rovněž nabídky nových kryptoměn, aniž přiznali, že za to dostávají peníze.

McAfee byl zadržen v říjnu 2020 na letišti v Barceloně. Soud tehdy rozhodl, že do verdiktu o vydání bude podnikatel ve vazbě.

U soudu se McAfee hájil tím, že obvinění proti němu jsou politicky motivovaná a pokud bude vydán do Spojených států, stráví zbytek života za mřížemi. Za politický základ obvinění považuje fakt, že z pozice kandidáta Libertariánské strany na prezidenta USA kritizoval americký daňový úřad IRS. Ten ho později obvinil z toho, že neplatí daně.

McAfee založil v roce 1987 jednu z prvních firem na tvorbu programů pro zajištění bezpečnosti na internetu. McAfee sice tuto firmu již dávno opustil, ta však stále nese jeho jméno.