AP: Je to nový Trump? Náhlé obraty mohou značit zkušenost

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Americký prezident Donald Trump nečekaně mění své postoje ke klíčovým otázkám. Pokud jde o důvody, tak je navíc překvapivě upřímný. Zkrátka nyní přichází na podstatu problémů, napsala agentura AP.

"Po desetiminutovém naslouchání jsem zjistil, že to není snadné," řekl po jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, kdy tématem byla i Trumpova představa o tom, že by tlak Číny mohl přimět Severní Koreu vzdát se jaderných ambicí.

"Měl jsem za to, že mají obrovskou moc (nad KLDR)," řekl o Číňanech Trump v rozhovoru s listem The Wall Street Journal. "Není to ale tak, jak by se předpokládalo," dodal.

To je jen jeden z několika posledních komentářů, který ukazuje, jak vypadají umírněné změny u neumírněného prezidenta. S tím, jak se pro Trumpa blíží sto dní v úřadu, se zdá, že si stále více osvojuje to, co označuje jako svou pružnost - uznání, že názory vykřikované během politické kampaně neměl tak hluboce promyšlené.

Za posledních 48 hodin tento politik, který se zavázal otřást s poměry ve Washingtonu, upustil od nálepkování Číny jako měnového manipulátora, přehodnotil nevměšování se do syrského konfliktu, když nařídil raketový útok, změnil vřelý přístup k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovy, když připustil, že americko-ruské vztahy mohou být pořád na nízké úrovni, a prohlásil, že NATO není vůbec překonané a že se vyplatí zachovat Exportní-Importní banku USA.

"Instinktivně byste řekli, že je to směšná věc," řekl na adresu banky, kterou se zavázal zrušit. "Ve skutečnosti je to ale velmi dobrá věc. Vždyť vydělává peníze," říká nyní.

Donald Trump si spletl Sýrii a Irák v živém vysílání:

Trumpovi spojenci hovoří o tom, že Trump ve funkci roste, učí se a přizpůsobuje se. Bílý dům ale jen s obtížemi některé změny vysvětluje. Trumpův mluvčí Sean Spicer na dotaz o vysvětlení rostoucího seznamu obratů ve středu argumentoval tím, že NATO se rozvíjí směrem k prezidentovým postojům tím, že aliance se více zaměřuje na terorismus a vyzývá své členy, aby na obránu dávali více peněz. "Co ale názorové veletoče mimo NATO?" zněl další dotaz na Spicera. Ten však odpověděl, že NATO se přibližuje k Trumpovi, a požádal o další otázku.

Trump, který se zdál, že zůstane ve volební náladě i několik měsíců po svém zvolení, ale najednou vypadá, že poslouchá i jiné poradce. Jeho někdejší kampaňový guru Steve Bannon se dostává do pozadí, zatímco mírnější hlasy získávají na hlasitosti.
Může to také být tím, že Trump hledá cestu, jak zlepšit svou nízkou oblibu. Možná uznal, že nejlepší taktikou je přechod na méně dogmatický a více pragmatický styl.


Vše o Donaldu Trumpovi čtěte zde >>>


"Kandidáti jsou pokaždé během kampaně bombastičtí a Trump obzvlášť. Pak ale přichází dospívání do funkce a řešení skutečných dopadů politických přístupů," řekl konzervativní ekonom Stephen Moore, který Trumpovi pomáhal s ekonomickými plány. Na druhou stranu však varoval, že pokud jen začal opouštět své sliby, bude ho to stát politické body.

V mnoha ohledech se zdálo, že Trumpova politická mluva vychází z instinktu. Byl znám jako kandidát, který jde jen málokdy do hloubky problému. Také se dlouho chlubil pružností, kdy své názory označoval jako výchozí bod pro diskuzi, ačkoli řada jeho postojů včetně frustrace z nevyváženosti amerického obchodu byla roky neměnná.

Trump například slíbil, že prohlásí Čínu za měnového manipulátora. "Měnovými manipulátory nejsou," uznal v rozhovoru s The Wall Street Journal.

Trumpovy proměny rovněž odrážejí měnící se mocenskou dynamiku v Bílém domě, kdy vzestup zaznamenali umírněnější představitelé, mimo jiné někdejší šéf Goldman Sachs Gary Cohn. Cohn hledá způsoby, jak Trumpovy předvolební sliby splnit praktickou a proveditelnou cestou a ne přesně tak, jak je prezident ještě jako kandidát ohlásil.

Pro prezidenta a jeho touhu vítězit, jak slíbil, je to příjemný výhled. Jeho první měsíce totiž znamenaly pro jeho agendu obtíže jako například zablokovaný protiimigrační dekret a odmítnutý pokus odvolat zdravotní reformu někdejšího prezidenta Baracka Obamy.