Arabské země chtějí jednat s Katarem, na stanovených podmínkách ale nadále trvají

Dauhá, Katar

Dauhá, Katar Zdroj: Profimedia.cz

Dauhá, Katar
Dauhá, Katar
Katarská krize dopadal i na Qatar Airlines: Arabské země aerolinkám ruší spoje
Qatar Airways, Airbus A320
5
Fotogalerie

Čtyři arabské státy bojkotující Katar, který obviňují z podpory terorismu a sbližování s Íránem, dnes vyjádřily připravenost zahájit s Dauhá dialog o zrušení uvalených sankcí. Podmiňují to ale nadále tím, že Katar musí napřed souhlasit s podmínkami, které mu stanovily. Uvedl to egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí, který se sešel se svými rezortními kolegy z Bahrajnu, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Účastníci setkání dali na závěr jasně najevo, že v krizi kolem Kataru nepřichází v úvahu žádný kompromis.

Čtveřice arabských států počátkem června přerušila diplomatické vztahy s Katarem a uvalila na něj hospodářské a dopravní sankce. Jako podmínku vyřešení krize stanovila 13 požadavků, jejichž splnění Dauhá odmítlo.

Ministři zahraničí arabské čtyřky dnes oznámili, že nebudou proti Kataru zavádět žádná další ekonomická sankční opatření. Ta dosavadní hodlají ponechat v platnosti, jejich země jsou ale otevřené dialogu s Katarem, pokud projeví ochotu ke změně kurzu své politiky.

"(Naše) čtyři země jsou připraveny k dialogu s Katarem za podmínky, že (Katar) oznámí svou upřímnou ochotu přestat podporovat terorismus a extremismus, zaváže se nevměšovat se do zahraničních záležitostí jiných států a odpovědí na 13 požadavků," citovala agentura Reuters z prohlášení bahrajnského ministra zahraničí šajcha Chálida bin Ahmada Chalífy.