Asad vyšel z ústrání a vyzval k úplné mobilizaci proti povstalcům

Bašár Asad, syrský prezident

Bašár Asad, syrský prezident Zdroj: ctk

Syrský prezident Bašár Asad dnes v prvním veřejném projevu po sedmi měsících vyzval k úplné národní mobilizaci proti povstalcům, které znovu označil za teroristy ve službách Al-Káidy. V řeči, která byla ve svém tónu převážně neústupná, prohlásil, že je od počátku povstání připraven jednat o politickém řešení, zatím však prý nenašel partnera. Představil také svůj "mírový plán". Opozice jej však odmítla.

V případě příměří navrhl uspořádat konferenci na usmířenou s těmi, kteří „nezradili Sýrii“. Po ní by byla utvořena nová vláda, sepsána nová ústava a následovala by i amnestie. Kritizoval také postoj Západu a ocenil Rusko, Čínu a Írán za to, že jsou proti vměšování se do syrských záležitostí.

Asad vystoupil v opeře v centru Damašku, kde ho nadšeně přivítaly stovky příznivců, kteří se zaťatými pěstmi skandovaly „bůh tě ochraňuj“. V průběhu svého projevu, který přednášel z pódia, za nímž byla vidět velká syrská vlajka složená z lidských tváří, hovořil i o obrovských problémech, kterým Syřané čelí. „Setkáváme se dnes a utrpení drtí naši zemi,“ uvedl na začátku své řeči.

Pokračoval obvyklou kritikou opozičníků, jejichž revoluce prý nemá se skutečnou revolucí nic společného, protože postrádá vůdce i ideje. Konflikt označil za střet mezi lidem a zločinnými zabijáky, kteří se ze Sýrie snaží udělat bitevní pole džihádu. Vyzval všechny občany, aby zemi bránili proti pokusům o rozdělení podporovaným ze zahraničí. Sýrie podle Asada zůstane svobodná a suverénní, nikdy prý nepřijme diktát.

Asad: Naše problémy si musíme vyřešit sami

Problémy země je podle syrského prezidenta nutné vyřešit vnitřně, politickými reformami, k nimž však prý zatím nenašel partnera. S extrémisty, teroristy a loutkami západních zemí jednat nebude, uvedl vzdorovitý Asad.

První krok by podle něj měly učinit západní a regionální mocnosti tím, že přestanou finančně a zbraněmi podporovat opozici. Poté by měly být ukončeny „teroristické operace“, boje by přerušila také armáda. Následně by prý bylo možné přistoupit ke konferenci na usmíření s těmi, kteří „nezradili Sýrii“. Na ní by byla utvořena nová ústava, o níž by Syřané hlasovali v referendu. Po parlamentních volbách by pak vznikla nová vláda a následovala by i amnestie, uvedl Asad v návrhu, který označil za mírový plán.

Británie: Asadovy sliby nesmí nikoho oklamat

Syrská opozice jej nedlouho poté odmítla. Jde mu podle ní o to, aby překazil diplomatické snahy směřující k ukončení bojů. „Asad prostě chtěl, aby iniciativou, kterou navrhl, přerušil cestu k politickému řešení, které by mohlo být výsledkem nadcházejícího americko-ruského setkání s (vyjednavačem OSN Lachdarerm) Brahímím,“ uvedl mluvčí Národní koalice sil revoluce a syrské opozice (NCSROF). Asad podle něj musí odejít.

Britský ministr zahraničí William Hague označil slova Asada, který také kritizoval Západ a ocenil naopak postoj Ruska, Číny a Íránu, za prázdné sliby reforem, kterými nikoho neoklame. Za násilí a útisk v Sýrii je podle něj zodpovědná právě hlava státu.

Tvrdé boje pokračují, zemřelo už 60 tisíc lidí

Po skončení více než padesátiminutového projevu, během nějž byl syrský prezident opakovaně odměňován potleskem, se k Asadovi vrhla část příznivců, takže jeho ochranka měla co dělat, aby jej odvedla z pódia.

Dnešní řeč sedmačtyřicetiletého politika byla jeho prvním veřejným vystoupením od 3. června loňského roku, kdy hovořil v parlamentu. Rozhovor dal od té doby jen tureckému deníku Cumhuriyet a ruské televizi Russia Today, které v listopadu řekl, že neodstoupí a neodejde do exilu. Raději prý zemře v Sýrii.

Ozbrojené povstání proti Asadově vládě, do něhož se postupně zapojili i muslimští radikálové ze zahraničí, si za 21 měsíců podle odhadů OSN vyžádalo na 60 tisíce životů.

I dnes se v zemi tvrdě bojuje. Syrští opozičníci hlásí střety především z jižní provincie Dará, kde povstání v březnu 2011 začalo, a částí hlavního města Damašku. Tam dnes byly podle zpráv z Twitteru od rána uzavřené ulice.