Asadova armáda dobývá povstalecké části Halabu

Halab

Halab Zdroj: reuters

Válka v Sýrii
Syrští rebelové
Válka v Sýrii
Válka v Sýrii
Válka v Sýrii
7
Fotogalerie

Syrská armáda s podporou svých spojeneckých sil dobyla v noci na dnešek další povstaleckou čtvrť v Halabu. O novém úspěchu rozsáhlé vládní ofenzivy s cílem získat úplnou kontrolu nad druhým největším městem v Sýrii informovala exilová Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). 

Po nočním dobytí čtvrti Tárik al-Báb bude mít syrský režim pod kontrolou zhruba 60 procent povstaleckého sektoru Halabu, ovládnutého rebely v roce 2012, upřesnila SOHR. Povstalečtí velitelé podle agentury Reuters prohlásili, že se nevzdají a Halab neopustí. 

Vládní síly mají podle SOHR znovu pod kontrolou také silnici spojující západní části města, které jsou v rukou provládních sil, s mezinárodním letištěm v Halabu, které rovněž kontroluje armáda a které leží o něco jižněji než Tárik al-Báb.

Povstalečtí velitelé v Halabu se ale nevzdají a nevydají dosud ovládané oblasti ve východní části města vládním silám. Agentuře Reuters to dnes řekl jeden z nich poté, co ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Rusko je připraveno jednat se Spojenými státy o stažení všech povstalců z dané oblasti.

Podívejte se na video info.cz o syrském konfliktu

"Zeptal jsem se různých frakcí, které řekly: ´my se nevzdáme´," řekl agentuře Reuters vedoucí politické sekce povstalecké skupiny Fastakim v Halabu Zacharíja Malahifdží.

"Vojenští velitelé v Halabu řekli, že neodejdou z města. Nemáme problém s koridory pro odchod civilistů, my ale město neopustíme," prohlásil Malahifdží.

Halab je nyní hlavním dějištěm syrského konfliktu, který si vyžádal za více než pět let přes 300 tisíc mrtvých. Od roku 2012 je město rozděleno mezi povstalecký sektor na východě a západní sektor kontrolovaný vládními silami.

V rámci nejnovější tvrdé ofenzivy proti povstalcům syrské režimní síly navzdory protestům západních zemí zahrnuly východní část měst takřka neustávajícími nálety a dělostřeleckou palbou. Před tímto ničivým náporem uprchlo z dobývaného sektoru přes 50 tisíc civilistů, tvrdí SOHR.

Od 15. listopadu bylo podle jejích údajů zabito ve východním sektoru 307 civilistů, z toho 42 dětí a 21 žen. V západním Halabu zahynulo při povstaleckém ostřelování 59 civilistů.