Asadova armáda již začala využívat ruské stíhačky

Ilustrační foto ruské stíhačky

Ilustrační foto ruské stíhačky Zdroj: Alex Beltyukov via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Syrská armáda nasadila ruské stíhačky do bojů v severní provincii Halab, kde se snaží osvobodit vojenskou základnu. Letadla dorazila spolu s další ruskou výzbrojí do Sýrie teprve nedávno. Postup Ruska znepokojuje některé západní státy, Moskva jako spojenec Damašku ale tvrdí, že chce pomoci chránit Sýrii a zabránit zhoršení situace v celém regionu. Pro zapojení prezidenta Bašára Asada do řešení syrské krize se začíná vyslovovat stále více států, včetně Německa či Turecka.

Do bojů o základnu Kuvírís, která leží na východě provincie Halab, byly podle syrských ochránců lidských práv (SOHR) nasazeny stíhací stroje se syrskými piloty. Základna je dlouhou dobu v obležení radikálů.

Rusko Sýrii dodalo kromě stíhacích letadel i bezpilotní stroje, tanky a vrtulníky. Podle ruských zdrojů je v Sýrii na 1700 ruských specialistů. Moskva také buduje základnu v Latákíji, která je baštou vládnoucích alávitů, a ohlásila manévry svého námořnictva ve východním Středomoří.

Letecké údery na pozice radikálů z organizace Islámský stát (IS) dnes syrské letectvo podle SOHR provedlo také v okolí starověkého města Palmýra. Použilo prý přitom i sudové bomby, tedy sudy naplněné trhavinou a kovovými předměty. Na útěk z města se údajně daly stovky civilistů.

Znepokojení nad posilováním přítomnosti Ruska v Sýrii dnes vyjádřili ministři obrany Francie a Británie Jean-Yves Le Drian a Michael Fallon. Podobnou obavu dnes v Bruselu vyjádřil také šéf NATO Jens Stoltenberg.

Situaci sledují také Spojené státy, jež vedou mezinárodní koalici, která už rok bojuje v Sýrii proti radikálům z organizace Islámský stát. Washington prý ještě nedostal konkrétní ruské návrhy ke spolupráci a není ochoten do společných plánů zapojit síly prezidenta Bašára Asada.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes uvedl, že je Moskva připravena s USA obnovit spolupráci v boji proti teroristům, která byla zmrazena kvůli krizi na východní Ukrajině.

Tichá dohoda

Asadova poradkyně Busajna Šaabanová dnes prohlásila, že mezi Ruskem a USA existuje o řešení situace v Sýrii „tichá“ dohoda. „Současná americká administrativa chce najít řešení krize. Existuje tichá dohoda mezi USA a Ruskem, jak situaci vyřešit,“ řekla Šaabanová v syrské televizi. Prohlásila také, že Rusko je se situací „do hloubky obeznámeno a umí ji lépe odhadnout“.

„Mezinárodní atmosféra směřuje k uvolnění a k řešení syrské krize,“ sdělila Asadova poradkyně. O řešení syrské krize dnes budou v Paříži jednat diplomaté Francie, Británie, Německa a Evropské unie. Německá kancléřka Angela Merkelová se v noci na dnešek vyslovila pro zapojení prezidenta Asada do řešení situace v Sýrii.

To dlouhodobě požaduje Rusko. „Je třeba mluvit s mnoha aktéry a k nim patří i Asad,“ uvedla na mimořádném summitu EU v Bruselu, který se zabýval uprchlickou krizí. Dalšími hráči, se kterými bude nutné jednat, jsou podle ní Írán a Saúdská Arábie.

Zahájení rozhovorů s Asadem dnes podpořila mimo jiné i rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová, podle níž nemůže být syrský prezident součástí řešení, ale může hrát důležitou roli na cestě k němu. Své odmítavé stanovisko k Damašku dnes zmírnilo také Turecko. Podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana by Asad mohl hrát roli v přechodném období při řešení krize.