Asijská obchodní dohoda může být hotová ještě letos

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Největší obchodní dohoda na světě by mohla být dojednána na summitu nejvyšších představitelů účastnických zemí v Singapuru v listopadu. Agentuře Reuters to řekl singapurský ministr obchodu. Na vzniku regionální zóny volného obchodu nazývané RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) se dohodlo 16 zemí Asie a Tichomoří a jednání začala v roce 2013.

Projekt iniciovala Čína jako konkurenta dohody zvané Transpacifické partnerství (TPP) mezi východní Asií a Amerikou. Šance na dosažení dohody stouply loni poté, co americký prezident Donald Trump od TPP odstoupil.

"Snažíme se, aby tato širší dohoda, tento milník, byl dosažen, až se lídři setkají na konci roku," řekl ministr Chan Chun Sing na dotaz agentury Reuters, zda země pracují na tom, aby dohoda byla připravena na summit v polovině listopadu. Nicméně dodal, že zatím není jasné, kdy bude závěrečná dohoda podepsána. Další vývoj bude podle něj jasnější, až tento milník nastane, tedy až bude dokončeno jednání.



Filipínský ministr obchodu a průmyslu Ramon Lopez řekl serveru CNBC, že země vidí potřebu rychlého dosažení dohody i kvůli tomu, co se aktuálně děje v USA. Vyjednávači tak učinili pokrok při řešení sporných otázek. Dohoda sice podle něj nebude podepsána ještě v letošním roce, její dokončení je však v dohledu a jednání budou uzavřena ještě letos.

Členy RCEP jsou nejbohatší i nejchudší asijské země - Čína, Japonsko, Austrálie, Barma, Brunej, Filipíny, Indie, Indonésie, Jižní Korea, Kambodža, Laos, Malajsie, Nový Zéland, Singapur, Thajsko a Vietnam. Členové RCEP se na globální ekonomice podílejí zhruba třetinou a žije zde zhruba 3,4 miliardy lidí.