Atény uhradily splátky věřitelům, pomohla jim překlenovací půjčka

Řecko

Řecko Zdroj: ctk/AP

Řecko poslalo celkem 6,25 miliardy eur (téměř 170 miliard korun) k úhradě dluhů u Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Zadlužená země už má přístup k celkem 7,16 miliardy eur (přes 193 miliard korun) díky tříměsíční překlenovací půjčky ze staršího celounijního mechanismu EFSM.

„Řecko musí nyní uskutečnit potřebné transakce. Jsme si jisti, že se tak stane v průběhu dneška,“ řekla novinářům mluvčí komise Mina Andreevová.

„Mohu potvrdit, že Řecko dnes uhradilo nedoplatky u MMF v hodnotě 1,6 miliardy SDR (měna fondu zvaná zvláštní práva čerpání, v přepočtu 2,05 miliardy eur). Řecko tak už nemá u MMF žádné nedoplatky,“ uvedl ve sdělení fondu jeho mluvčí Gerry Rice. Dodal, že fond je připraven v pomoci Řecku pokračovat.

Atény také podle zdrojů posílají ECB splátku 4,2 miliardy eur. „Převod bude několik hodin trvat,“ řekl agentuře DPA jeden z představitelů řeckého ministerstva, který si nepřál být jmenován.

Řecko se nedávno stalo první vyspělou zemí, která fondu přestala včas splácet dluhy. Na konci června neuhradilo splátku ve výši téměř 1,6 miliardy eur, minulé pondělí pak promeškalo splátku 456 milionů eur. Zemím, které jsou v prodlení se splácením, nemůže MMF poskytovat finanční pomoc.

Bude se jednat o novém záchranném programu

Večer potvrdila přijetí splátky i ECB. Splacení řeckého dluhopisu v hodnotě 3,5 miliardy eur, ktere ECB koupila, plus úroků 700 milionů eur má zásadní význam pro řecké banky. Bez toho by jim ECB nemohla dál poskytovat nouzové financování, na němž jsou vzhledem k masovému odlivu vkladů zcela závislé.

Atény se minulý týden s eurozónou dohodly na zahájení rozhovorů o novém záchranném programu v objemu až 86 miliard eur podmíněné ekonomickými reformami a úspornými opatřeními. Řecko si navíc již na dnešek zajistilo překlenovací úvěr 7,16 miliardy eur ze staršího stabilizačního mechanismu Evropské unie.

Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho se MMF nebude podílet na první tranši ze záchranného programu, která by měla být Řecku vyplacena v polovině srpna. Další zapojení fondu do pomoci Řecku prý bude záviset na výsledku podzimní revize programu a na posouzení udržitelnosti řeckého dluhu.

Banky jsou otevřené, ale s omezenými službami

V Řecku se dnes po třech týdnech znovu otevřely banky poté, co ECB zvýšila objem jejich nouzového financování v reakci na dohodu Atén s eurozónou. Výběry z bankovních účtů jsou však nadále omezené, v platnosti zůstávají i další restrikce pro pohyb kapitálu.