Audit: záchranné programy EU byly nespravedlivé, ale pomohly

Evropská unie, vlajky

Evropská unie, vlajky Zdroj: Michiel Hendryckx, wikimedia

Způsob, jakým Evropská komise prováděla záchranné programy pro členské státy zasažené finanční krizí byl „všeobecně slabý“ a nekonzistentní. Uvedl to Evropský účetní dvůr (ECA). Jeho auditoři prošli již ukončené úvěrové programy pro Irsko, Lotyšsko, Maďarsko, Portugalsko a Rumunsko a došli k závěru, že splnily svůj cíl. Vedly totiž ke snížení deficitu a ke strukturálním reformám.

Auditoři však objevili „několik příkladů, kdy se k jednotlivým zemím ve srovnatelné situaci nepřistupovalo stejně“. U některých programů byly prý podmínky pomoci méně přísné, takže bylo snazší je splnit.

Požadované reformy prý při srovnání zemí s obdobnými nedostatky „nebyly vždy úměrné řešeným problémům, nebo postupovaly zcela odlišným způsobem“. „Některé cílové hodnoty deficitu u jednotlivých zemí byly mírnější, než jaké by odůvodňovala hospodářská situace,“ stojí také ve zprávě.

ECA poukázala i na některé nedostatky v práci komise, která měla finanční pomoc na starosti. Zmínili přitom „nedostatečné“ sledování toho, jak státy uskutečňovaly požadované změny, či nedostatečnou dokumentaci.

Potřebná flexibilita

Komise má za to, že její přístup byl správný. „Domníváme se, že obsah programů by neměl být standardizován,“ uvedla podle agentury Reuters mluvčí komise Annika Breidthardtová. Hospodářsko-politické a administrativní podmínky se v různých zemích liší. Vzhledem k těmto různostem je flexibilita podle ní žádoucí.

Auditoři nehodnotili mezinárodní programy pro Řecko a pro Kypr. Řecku se budou věnovat ve dvou samostatných zprávách, které by měly vyjít později. Mezinárodní záchranný program pro Kypr zatím nebyl ukončen. Tamní ministr financí v pondělí podle agentury AP řekl, že země by z programu měla vystoupit v březnu.

Stranou hodnocení ECA zůstal i program pro Španělsko. Madrid získal v roce 2012 prostředky z fondu ESM, což je mezivládní záchranný mechanismus eurozóny. Nešlo tedy o peníze EU.