Aukce dluhopisů Španělska se nepovedla, výnosy vzrostly

Španělsko

Španělsko Zdroj: profimedia.cz

Španělsko dnes prodalo nové víceleté dluhopisy za celkem 2,6 miliardy eur. Získalo tak jen minimum toho, co původně plánovalo, zatímco výnosy nových obligací výrazně vzrostly. Na Španělsko se nyní zaměřuje pozornost investorů a aukce ukázala, že vládní plány úspor jejich obavy z nového kola dluhové krize nezmírnily. Aukci krátkodobých dluhopisů dnes uspořádalo také Portugalsko, které nyní čerpá finanční pomoc, bylo ale úspěšnější než sousední země.

Španělské ministerstvo financí oznámilo, že prodalo tříleté dluhopisy za 1,1 miliardy eur, čtyřleté za 973 milionů a osmileté v sumě 489 milionů eur. Madrid plánoval, že v dnešní aukci získá 2,5 až 3,5 miliardy eur.

Výnos u tříletého bondu vzrostl na 2,89 procenta z 2,44 procenta v březnové aukci. U čtyřletého dluhopisu výpůjční náklady vlády stouply na 4,32 procenta z březnových 3,38 procenta. U osmiletého dluhopisu se výnos zvýšil na 5,34 procenta z úrovně 5,16 procenta, dosažené na poslední aukci těchto bondů loni v září.

Čtěte také:

Monti: Znepokojuje mě vývoj Španělska, ohrožuje i Itálii

Počet Španělů na podpoře dál raketově roste

Aukce se konala v době, kdy na finančních trzích rostou obavy ze zhoršování španělských veřejných financí. Vláda v úterý v rámci prezentace úsporného rozpočtu oznámila, že španělský státní dluh letos vzroste k 80 procentům HDP a bude nejvyšší od roku 1990.

Výnosy španělských bondů už jsou vyšší než italských

Výnosy španělských dluhopisů se už dostaly nad výnosy italských, třebaže na podzim byly výrazně pod nimi. Výnos desetiletých španělských dluhopisů obchodovaných na sekundárním trhu vzrostl dnes na 5,5 procenta ze 4,9 procenta před měsícem.

Vývoj výnosu desetiletých španělských dluhopisů (2005-2012)

Vývoj výnosu desetiletých španělských dluhopisůVývoj výnosu desetiletých španělských dluhopisů | tradingeconomics.comZdroj: tradingeconomics.com

„Čistý dluh Španělska, jak ukázaly včerejší údaje, se fantasticky rapidně zhoršuje. Ohromným problémem je španělský bankovní sektor,“ řekl agentuře Reuters analytik Marc Ostwald z makléřské firmy Monument Securities.

Aukce dluhopisů Portugalska vyšla lépe

Svou situaci na trhu dluhopisů dnes otestovalo také Portugalsko, které od loňského jara čerpá mezinárodní podporu. Lisabon vydal pokladniční poukázky se splatností za 18 měsíců, což byl dluhopis s nejdelší splatností, který země v režimu pomoci vydala. Výnos emise v objemu jedné miliardy eur dosáhl 4,54 procenta proti 5,99 procenta z poslední aukce tohoto dluhopisu konané loni v březnu.

Portugalská agentura pro správu dluhu rovněž vydala šestiměsíční poukázky v sumě 500 milionů eur. Jejich výnos výrazně klesl na 2,90 procenta ze 4,33 procenta z únorové aukce. Celkový objem dnešních portugalských emisí byl na horním konci plánovaného rozpětí.