Aukce století. Rozvod amerických sběratelů pošle na trh spektakulární kolekci umění

Rozvod amerických sběratelů otevře investorům jednu z největších šancí posledních desetiletí

Rozvod amerických sběratelů otevře investorům jednu z největších šancí posledních desetiletí Zdroj: profimedia

Kvůli rozvodu páru amerických sběratelů půjde do aukce jedna z nejvýznamnějších soukromých sbírek moderního umění, jejíž prodej může podle odhadů vynést až 600 milionů dolarů (asi 13 miliard korun). Kolekce bývalých manželů Harryho a Lindy Mackloweových obsahuje například díla Pabla Picassa, Marka Rothka, Alberta Giacomettiho, Jeffa Koonse či Andyho Warhola. 

Podle aukční síně Sotheby's bude její prodej obrovskou událostí a přiláká zájemce z celého světa.

Sbírka vznikala šest desetiletí a prodává se na soudní příkaz, protože její majitelé se nedokázali v rozvodovém řízení domluvit na jejím rozdělení. Linda Mackloweová požádala o rozvod před pěti lety, když zjistila, že její manžel, developer Harry Macklowe, má mimomanželský vztah. Podnikatel se pak ve svých 82 letech v roce 2019 znovu oženil.

Celkem 65 uměleckých děl rozdělila aukční síň na dvě části, první dražbu uspořádá v listopadu a další pak v květnu příštího roku.

"Tato sbírka se vytvořila díky nepřekonatelnému vkusu během několika desetiletí. Není pochyb o tom, že její prodej zaujme přední sběratele z celého světa a přepíše historii jako klíčový okamžik na trhu s uměním," uvedl Charles Stewart ze Sotheby's.

Deník The New York Times připomněl, že trh s uměním po koronavirové krizi nutně potřebuje povzbuzení. V aukcích se totiž v roce 2020 prodala díla za 17,6 miliardy dolarů, což byl oproti roku 2019 pokles o třetinu a nejhorší výsledek za poslední dekádu.

Velkými magnety pro kupce bude podle znalců například socha Alberta Giacomettiho z roku 1964 nebo obraz Marka Rothka z roku 1951, které mají shodně odhadovanou cenu 70 milionů dolarů (1,5 miliardy korun). Za cenu mezi 40 a 60 miliony dolarů by se pak mohla prodat díla Andyho Warhola a Cy Twomblyho.

VIDEO: Nejdražší obrazy vydražené v Česku

Video placeholde
Nejdražší obrazy vydražené v Česku • Videohub