Austrálie chce nabídnout migrantům přesídlení na Filipíny

Migranti zadržení při plavbě do Austrálie

Migranti zadržení při plavbě do Austrálie Zdroj: ctk/ap

Austrálie plánuje nabízet migrantům zadržovaným v kontroverzních uprchlických táborech přesídlení na Filipíny. Australské úřady o příslušné dohodě nyní jednají s filipínskou vládou. Podobnou dohodu uzavřela Canberra již loni s Kambodžou, nabídku zahrnující peníze v hotovosti, zdarma zdravotní pojištění a bydlení v kambodžské metropoli Phnompenhu ale přijali jen čtyři běženci.

Vláda předchozího premiéra Tonyho Abbotta ve snaze odradit uprchlíky od nebezpečné cesty po moři do Austrálie zavedla přísnou azylovou politiku. Lodě posílá zpět na místa, odkud vypluly. Všem běžencům, kterým se povedlo do Austrálie na lodích dostat, znemožňuje se v zemi usadit.

Zadržuje je v táborech v odlehlých ostrovních státech Papua-Nová Guinea a Nauru. Mohou se pak buď vrátit do vlasti, žít trvale v uprchlickém táboře, nebo se usídlit v Kambodži.

V dohodě s Kambodžou Austrálie slíbila, že za přijetí uprchlíků dá této zemi 29 milionů amerických dolarů (téměř 695 milionů korun) jako mimořádnou pomoc, bez ohledu na to, kolik běženců se v Kambodži nakonec usadí.

Dohoda Austrálie s Kambodžou se dočkala ostré kritiky ze strany organizací na ochranu lidských práv, které poukazují na to, že tento stát z jihovýchodní Asie sotva představuje ideální nový domov pro uprchlíky

Dnes australský ministr pro přistěhovalectví Peter Dutton potvrdil, že vláda jedná o možném přesídlování běženců s několika dalšími zeměmi, včetně Filipín.

Dohoda Austrálie s Kambodžou se dočkala ostré kritiky ze strany organizací na ochranu lidských práv, které poukazují na to, že tento stát z jihovýchodní Asie sotva představuje ideální nový domov pro uprchlíky. A to vzhledem k jeho chudobě i vleklým problémům s korupcí a dodržováním lidských práv.

Možnost dohody s Filipínami ale vzbuzuje podobné obavy vzhledem k tomu, že Filipíny se potýkají s opakovanými násilnými únosy a teroristickými útoky. Ian Rintoul z australské organizace na pomoc uprchlíkům Refugee Action Coalition prohlásil, že vyjednávání s Filipínami ukazuje, jak zoufale se snaží australská vláda najít alternativu ke kambodžskému programu. Současně pochybuje, že by uprchlíci po přesídlení na Filipíny toužili.

Poslankyně za menšinovou stranu Zelených Sarah Hansonová-Youngová uvedla, že se Austrálie vyjednáváním pokouší znovu předat odpovědnost za uprchlíky jiné chudé zemi. „Je to obchod s lidskými životy,“ řekla.