Austrálie: Trosky letu MH370 mohly doplout k Réunionu

Úlomek letadla nalezený na Réunionu

Úlomek letadla nalezený na Réunionu Zdroj: CTK

Podle oceánografických modelů mořské proudy z místa předpokládaného dopadu letadla by odsud mořské proudy a vítr mohly odnést zbytky stroje právě k ostrovu Réunion, oznámil Australský úřad pro bezpečnost v dopravě (ATSB), který vede vyšetřování zmizení malajsijského letadla.

Podle vyšetřovatelů přinášejí obyvatelé Réunionu místní policii „značné množství dalšího materiálu“ v domnění, že by se mohlo jednat o další trosky. Žádné z nich ale zřejmě z hledaného letadla nepochází.

„Model proudů naznačuje, že někde jsou nějaké další plovoucí trosky z MH370, tak mohou být kdekoli na stovkách tisíc čtverečních kilometrů Indického oceánu,“ uvedly australské úřady.

Pátrací týmy také nadále prohledávají oblast západně od Austrálie, kterou vytipovali jako místo pádu letadla. Oblast pátrání byla rozšířena na 120 tisíc kilometrů čtverečních. Dvě lodě vybavené přístroji na snímání mořského dna dosud prověřily necelou polovinu oblasti, jejich pátrání ale zpomaluje dlouhodobě nepříznivé počasí.

Část křídla Boeingu 777 nalezená na ostrově RéunionČást křídla Boeingu 777 nalezená na ostrově Réunion | Alain Picard, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Ve francouzské Toulouse dnes mezitím začali experti zkoumat část křídla nalezenou na Réunionu. Mají určit, zda skutečně patřila ke ztracenému boeingu malajsijských aerolinek. Již dříve ale vyšetřovatelé oznámili, že trosky pocházejí z Boeingu 777 a žádný jiný stroj tohoto typu se nyní na světě nepohřešuje.

Podle místopředsedy australské vlády Warrena Trusse by experti z Toulouse mohli výsledky svého zkoumání oznámit už během tohoto týdne.

Boeing 777 letecké společnosti Malaysia Airlines na letu MH370 zmizel z radarů loni 8. března krátce po startu z Kuala Lumpuru. Na jeho palubě bylo 239 lidí.