Austrálii čekají suché Vánoce. Země bojuje s nedostatkem piva

Austrálii zřejmě čekají suché Vánoce. Země bojuje s nedostatkem piva.

Austrálii zřejmě čekají suché Vánoce. Země bojuje s nedostatkem piva. Zdroj: e15.cz

Evropský parlament se včera dohodl se státy EU na prodloužení bezplatného roamingu v rámci sedmadvacítky až do roku 2032.
Francouzský mediální konglomerát Vivendi do jara předloží oficiální nabídku na převzetí nadnárodní skupiny Lagardère. Vznikne tím jedna z největších mediálních společností v Evropě.
Akcionáři ropné společnosti Royal Dutch Shell by měli dnes potvrdit zkrácení názvu firmy na Shell Plc a její přesídlení z Nizozemska do Británie.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Evropská unie prodloužila bezplatný roaming o deset let

Státy Evropské unie se ve čtvrtek dohodly s Evropským parlamentem na prodloužení bezplatného roamingu až do roku 2032. To znamená, že všichni zákazníci evropských telefonních operátorů budou moci nadále na celém území EU volat za stejné ceny jako v domovské zemi. Unie vysoké poplatky poprvé zrušila před čtyřmi lety. Tehdy zavedené pravidlo by však v červnu 2022 vypršelo. Europoslanci chtěli nyní prosadit i výrazné omezení poplatků při volání mimo EU, tento návrh však nakonec neprošel. 

Australané mohou být na svátky bez piva

Austrálie se potýká s nedostatkem piva, píše agentura Bloomberg. Dvě největší pivovarnické společnosti v zemi Carlton & United Breweries a Lion přiznaly, že kvůli potížím v mezinárodních dodavatelských řetězcích musely omezit produkci svých nápojů. Zpráva navíc přichází ve velmi nevhodnou chvíli, kdy se miliony Australanů chystají na vánoční svátky. V Austrálii navíc až donedávna platil přísný lockdown proti šíření pandemie a většina tamních obyvatel může v těchto dnech poprvé po dlouhé době vyrazit do baru či restaurace. Australské nákupní řetězce se nyní obávají, že budou muset na prodej alkoholu zavést limity.    

Z trhů a burz 

Akciové trhy v USA i západní Evropě poklesly 

Americké akcie včera poprvé v tomto týdnu oslabily. Index S&P 500 klesl o 0,72 procenta. Dow Jones umazal 0,06 procenta a Nasdaq Composite se snížil o 1,71 procenta. Během čtvrtka výrazně zlevňovaly také cenné papíry evropských podniků. Německý DAX odepsal 0,46 procenta. Francouzský CAC 40 ztratil 0,29 procenta. Burza v Londýně se i kvůli rozhodnutí britského premiéra Borise Johnsona zpřísnit protipandemická opatření, propadla o 0,38 procenta. Panevropský ukazatel STOXX Europe 600 uzavřel ve ztrátě 0,22 procenta.     

Vivendi podá nabídku na odkoupení Lagardère 

Francouzský mediální konglomerát Vivendi oficiálně oznámil, že do jara předloží nabídku na odkoupení nadnárodní skupiny Lagardère, která působí v oblasti zábavního průmyslu, zpravodajství, maloobchodu a cestovního ruchu. Pokud půjde vše podle plánu, bude to jedna z největších transakcí svého druhu v Evropě, která zásadně promění mediální scénu ve Francii. Lagardère má na základě dřívějších odhadů tržní hodnotu kolem 3,4 miliardy eur, asi 86,5 miliardy korun. O záměru Vivendi převzít konkurenční Lagardère jsme na E15.cz podrobně informovali již v září.  

Tweet dne

Hlavní ekonom společnosti Deloitte ČR si pochvaluje hospodářskou výkonnost Česka. 

Stane se dnes

  • Nový německý kancléř Olaf Scholz podnikne první zahraniční cestu. Podle tradice navštíví Paříž, kde bude jednat s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.
  • Prezident USA Joe Biden hostí virtuální Summit pro demokracii s lídry více než stovky zemí. Tématem je upevňování demokratických systémů po celém světě a kolektivní kroky proti hrozbám, kterým tyto systémy čelí.
  • V Rotterdamu se koná valná hromada akcionářů britsko-nizozemské ropné společnosti Royal Dutch Shell. Na programu má zjednodušení podnikové struktury, zkrácení názvu firmy na Shell Plc a přenesení hlavního sídla z Haagu do Londýna.
  • V případě, že nedojde k zásadnímu průlomu v jednání Francie a Velké Británie o rybolovných právech, Paříž plánuje k dnešnímu dni od rozhovorů odstoupit.
  • Na akciové burze ve Frankfurtu se začne obchodovat s cennými papíry německého výrobce nákladních automobilů a autobusů Daimler Truck.
  • Slovensko zveřejní údaje o výkonu průmyslu a stavebnictví v zemi za říjen. 
  • Spojené státy vydají data o vývoji listopadové inflace