Australská ekonomika roste raketovým tempem

Sydney - Opera

Sydney - Opera

Ekonomika protinožců zatím zažívá bezchybné období. V prvním čtvrtletí rostla meziročně tempem 3,5 procenta, když v posledním kvartále loňského roku přidala 2,8 procenta. Za růstem ekonomiky stojí především těžební boom. Doly hlásí nárůst objemu produkce a většina, především ve státě Západní Austrálie, kde se těží železná ruda, se pomalu přesouvá z fáze zakládání do produkční fáze.

Podle dat australského ministerstva obchodu se na zvýšení exportu podílel právě vývoj železné rudy. Ta většinou míří do Číny, ostatně jako většina australských nerostných komodit. Rychlý růst ekonomiky ale nemusí vydržet dlouho. V kontrastu s rostoucí ekonomikou stojí mizerné výhlídky pro maloobchod. Slabá poptávka domácností je jedním z argumentů, který používají kritici australské centrální banky (RBA), která se rozhodla ponechat základní úrokovou sazbu na rekordně nízkých 2,5 procenta.

„Lidé se obávají budoucnosti a snižují své výdaje,“ řekl Bloombergu Peter Hall, prodejce šperků. Dalším argumentem pro další snížení úrokové sazby RBA jsou zpomalující investice do těžebního sektoru, protože většina dolů je již vybudována.