Australské požáry ohrožují i kariéru tamního premiéra. Politik připouští chyby

Australský premiér Scott Morrison

Australský premiér Scott Morrison Zdroj: ČTK

Australský premiér Scott Morrison
Australské úřady vozí klokanům do spálených oblastí jídlo letecky.
Požáry v Austrálii zasáhly už větší území než je rozloha ČR
Požáry v Austrálii zasáhly už větší území než je rozloha ČR
Austrálii ničí děsivý požár
9
Fotogalerie

Rozsáhlé australské požáry mají negativní dopad na popularitu liberálního premiéra Scotta Morrisona. Podle aktuálního průzkumu jeho podpora klesla na nejnižší úroveň od srpna 2018, kdy stanul v čele země. Lidé mu vyčítají, že na katastrofu reagoval pomalu a nemohou mu odpustit, že v prosinci odjel s rodinou na dovolenou na Havaj, zatímco zemi už sužovaly ohně.

Nové šetření agentury Newspoll ukázalo, že premiérovu práci v současnosti schvaluje 37 procent lidí, což je o osm procentních bodů méně než v prosinci. Více tázaných si navíc myslí, že lepším předsedou vlády by byl lídr opozičních labouristů Anthony Albanese. „Od Australanů jsme slyšeli hlasitou a jasnou zprávu,“ připustil ministr státní pokladny Josh Frydenberg. Podle něj je zřejmé, že chtějí od vlády energickou reakci.

Morrison se během posledních dní a týdnů setkal s nepřátelskou reakcí obyvatel míst zasažených ohni. Lidé mu nadávali, požadovali více peněz pro hasiče a hrozili mu, že od nich nezíská žádné hlasy. Premiér přitom už před týdnem ohlásil pomoc ve výši dvou miliard australských dolarů, která by měla jít do obnovy zničené infrastruktury. Na pomoc s požáry povolal také armádní záložníky.

V neděli předseda vlády slíbil také veřejné prošetření požárů včetně vládní reakce a prověření vlivu klimatických změn. "Existují věci, které jsem mohl řešit lépe," podotkl podle BBC.

Požáry mají už přinejmenším 27 obětí a na jihovýchodě Austrálie od září zničily více než 2000 domů a 10,3 milionu hektarů porostu. Nyní se s napětím očekává, jestli deště, které meteorologové předpovídají na tento týden, situaci výrazně zlepší. Nejen hasiči jsou však poměrně skeptičtí. „Tyto požáry neskončí, dokud se samy nevyhoří nebo nepřijdou opravdu silné deště,“ citoval The Guardian šéfa vlády státu Viktorie Daniela Andrewse.