Svět se skládá na hořící Austrálii. Vedle zástupu celebrit pomáhá i modelka slibující nahé fotky

Ničivé požáry v Austrálii

Ničivé požáry v Austrálii Zdroj: Reuters

Ničivé požáry v Austrálii
Ničivé požáry v Austrálii
Ničivé požáry v Austrálii
Ničivé požáry v Austrálii
Ničivé požáry v Austrálii
42
Fotogalerie

Týdny trvající lesní požáry v Austrálii vyvolávají vlnu solidarity po celém světě. Finanční pomoc slibují globální celebrity, nečekaně silnou motivací přispět se ale stal i tweet jedné Američanky.

Za jednou z nejúspěšnějších kampaní stojí australská komička Celeste Barber, známá svými snímky parodujícími fotografie celebrit. „Prosím, pomozte, jakkoliv můžete,“ vyzvala své příznivce na sociálních sítích herečka, která má příbuzné v Novém jižním Walesu. Sbírka běží pouhé čtyři dny, již se do ní ale zapojilo téměř milion lidí, kteří přispěli více než 27 miliony dolarů.

Další světové osobnosti se rozhodly obyvatelům Austrálie přispět přímo. Zpěvačka Pink a herečka Nicole Kidman slíbily věnovat po pěti stech tisících dolarech. Aktivní jsou v tomto směru také nejlepší světoví tenisté a tenistky. Sezona turnajů začíná vždy právě v Austrálii. A tak například česká hráčka Karolína Plíšková avizovala, že za každé eso ve svých zápasech věnuje 200 dolarů. Petra Kvitová reagovala podobně. Stejné plány má řada dalších tenisových hvězd. 

Netypickou metodu fundraisingu ve prospěch Austrálie pak zvolila americká modelka Kaylen Ward, vystupující pod twitterovým účtem The Naked Philanthropist. Každému, kdo věnuje alespoň deset dolarů organizacím pomáhajícím těm, které zasáhly australské požáry, a pošle jí důkaz, slíbila zaslat svůj nahý snímek. Původně předpokládala, že takto „vybere“ zhruba tisíc dolarů, v pondělí ale oznámila, že jí lidé již poslali potvrzení o platbách v hodnotě přes 500 tisíc dolarů. Kvůli nečekanému zájmu musela najmout čtyři zaměstnance, kteří jí pomáhají ověřovat došlé doklady a rozesílat fotografie, uvedla pro Buzzfeed News.

Australský premiér Scott Morrison oznámil vytvoření národního fondu pro obnovu oblastí zasažených požáry, který bude mít k dispozici dvě miliardy australských dolarů (31 miliard korun). „Pokud budou potřeba další prostředky, tak je poskytneme,“ dodal.

Požáry na australském východním pobřeží připravily v posledních týdnech o život již 25 lidí a další dva jsou nezvěstní. Ve státě Nový Jižní Wales nadále hoří 146 požárů a ve státě Viktorie dalších 40. Plameny zničily již 2000 domů a osm milionů hektarů porostu.